ACTUEEL

Erasmus MC start campagne nierdonatie bij leven

Het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC start donderdag een campagne om nierdonatie bij leven bekender te maken en potentiële donoren te informeren.

“Anneleen Mol kon het niet aanzien dat haar buurvrouw Kim zo ziek was. Ze doneerde haar nier.” Deze en meer verhalen staan vanaf donderdag op een nieuw online platform van het Erasmus MC. De laatste jaren is er steeds meer interesse van mensen die overwegen een nier - al dan niet anoniem - af te staan.

Het ziekenhuis wil dat eventuele donoren zich goed inlezen, voor ze tot donatie besluiten. Bij de website zijn meerdere artsen en andere deskundigen betrokken om vragen te beantwoorden. "De operatie om een nier af te staan heeft relatief lage risico’s, maar het blijft een operatie", aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

Levende donoren

De afgelopen 15 jaar zag het ziekenhuis een vervijfvoudiging van het aantal levende donoren. Het aantal anonieme donoren was rond de eeuwwisseling gemiddeld 1 per jaar, de laatste tijd behandelt het Erasmus MC iedere maand een anonieme donor.

Voordelen

Ruim de helft van alle niertransplantaties gebeurt met een nier van iemand die nog leeft, vaak een familielid, vriend of kennis van de nierpatiënt. Maar ook steeds meer anonieme donoren melden zich. Mogelijk komt dit doordat er via sociale media als Facebook en Twitter steeds vaker dramatische oproepen komen van mensen die een donornier nodig hebben. Een donatie bij leven heeft veel voordelen boven een postmortale nier. Zo gaat de nier van een levende donor vaak twee keer zo lang mee, als een nier van een overleden donor.

Het platform is ontwikkeld door de afdeling Inwendige Geneeskunde, sector Nefrologie en Transplantatie. Op de websites http://www.nierdonatie.info en www.niertransplantatie.info is vanaf donderdag, World Kidney Day, informatie te vinden. Het Erasmus MC is het grootste centrum van Europa voor nierdonatie bij leven. Het afgelopen jaar werden er in totaal 205 transplantaties uitgevoerd in het ziekenhuis, 136 met levende donoren en 69 postmortaal.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

12 maart 2014

Dit is een gedekte vorm bedoeld om te soliciteren voor orgaan handel en het is in Nederland verboden.

Henk Smid

12 maart 2014

Goede zaak. Ik heb zelf ook anoniem een nier kunnen doneren. Samen met andere anonieme donoren hebben we er ons onlangs in een bijeenkomst over verbaasd dat er nog zo weinig bekend is over de mogelijkheid van (anonieme) levende nierdonaties. Goed initiatief van het ErasmusMC dus!

Op 't Holt

12 maart 2014

Orgaan handel in Nederland zal nooit een feit worden, wij zijn bedachtzaam en weten waar het toe zal leiden, nee anonieme donoren zijn een Gods geschenk, barmhartige samaritanen bij uitstek

Anoniem

19 maart 2014

Nu is het nog uit medeleven ma het kan gauw uitlopen tot het verkopen van organen en dan is het eind zoek ben er zelf op tegen zou als ik er zelf een nodig zou hebben ook geen nier of wat dan ook willen hebben en zeker niet van levende . Het is zelfs zo dat de ontvanger er meteen zienderogen van op knapt en de gever er veel langer over doet om weer lekker verder te kunnen gaan .

Jan Smith

7 mei 2014

Ik las in een reactie dat de donor er zo lang over deed om op te knappen. Ik doneerde en was zeer snel weer geheel de oude.

Stan Och

14 mei 2018

Hallo mijn verhaal staat ook op Facebook wacht nu al 5 jr op mijn 2e donornier heb een moeilijke bloedgroep O positief wie kan mij helpen ben patient in het Maastricht UMC+

Top