Finance

Premieomzet zorgverzekeraars stijgt fors

De brutopremieomzet van zorgverzekeraars is vorig jaar met negen procent gestegen. De dertig verzekeraars streken 34,9 miljard euro op. Een jaar eerder was dit nog 32 miljard euro. Dat meldt AssurantieMagazine.

Marktaandelen zorgverzekeraars

De premie-inkomsten van Achmea vormen al 31 procent van het totaalbedrag. De labels Zilveren Kruis en Agis zijn hierin de grootste aandeelhouders. Het marktaandeel van Achmea in de ziektekosten was in 2007 nog 29 procent. In 2008 heeft de combinatie Univé-VGZ een marktaandeel van 25 procent, CZ is goed voor 20 procent en Menzis levert twee procentpunten in en komt uit op 12 procent. De overige zorgverzekeraars hebben gezamenlijk een aandeel van twaalf procent. Zorg en Zekerheid laat een sterke premieomzetstijging zien van 742 miljoen naar 972 miljoen.

Mike Leers verwacht premiestijging

Scheidend CZ-bestuursvoorzitter Mike Leers verwacht dat de ziektekostenpremie in 2010 met minimaal tachtig euro zal stijgen. Leers op de site van AssurantieMagazine: “En dat is op basis van de kosten zoals we die nu, na het eerste half jaar, kennen. In het tweede half jaar krijgen we ook nog een pandemie over ons heen.” Volgens Leers zijn de huidige premies te laag, omdat de overheid reserves heeft ingezet om de premies te drukken. Dit is echter eenmalig. "Verder zitten we nog vast aan een aantal meerjarige cao’s en aangezien de premie is gerelateerd aan de loonkostenstijging, is dat ook al een reden om de premie te verhogen. En we halen niet veel meer uit prijsreductie op farmacie. Tel daarbij op dat de specialisten weg komen met een kostenverhoging van meer dan zeshonderd miljoen euro, dan kan de premie alleen maar stijgen," aldus Leers.

Succes op de beurs blijft uit

Alhoewel de zorgverzekeraars in 2008 een positief technisch resultaat behaalden van 151 miljoen euro, draaien zij toch verlies. Dit is te danken aan verliezen op beleggingen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top