ACTUEEL

PvdA eist openheid over ‘farmanetwerk'

PvdA eist openheid over ‘farmanetwerk'

Alles wat sinds 2007 in geheime overleggen van twee grote farmaceutische bedrijven en topambtenaren van het ministerie van VWS is besproken, moet naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Die eis heeft coalitiepartij PvdA dinsdag gesteld aan minister Schippers van VWS. Dit gebeurde in een debat over het door de Telegraaf onthulde Apollo Netwerk.

“Onttrokken aan het zicht wordt in dit netwerk op verzoek van GlaxoSmithKline en Janssen Cilag met de top van het ministerie, ziekenhuisbazen en apothekers geprobeerd het geneesmiddelenbeleid te beïnvloeden”, schreef de Telegraaf in oktober 2013. Het ministerie van VWS heeft de afgelopen vier jaar bijna een ton uitgegeven aan deze georganiseerde overleggen met medicijnfabrikanten, meldt de krant.

Apollo Netwerk

De huidige staatssecretaris Van Rijn VWS was als topambtenaar van het ministerie oprichter van het netwerk, aldus de Telegraaf. Ideeën uit het Apollo Netwerk werden omgezet in politieke plannen die ook door de Kamer zijn goedgekeurd. Een ander voortvloeisel uit het Apollo Netwerk is de voorwaardelijke toelating van medicijnen waarvan nog niet duidelijk is of ze werken en of ze kosteneffectief zijn. Dit geeft medicijnfabrikanten die nieuwe middelen op de markt brengen waar nog een patent op zit de mogelijkheid een hoge vergoeding voor het middel te vragen.

Uitleg

Schippers en Van Rijn moeten dinsdag aan een kritische Tweede Kamer uitleggen waarom nooit iets verteld is over de bijeenkomsten. "Volgens de minister is door de kennis uit het netwerk vele honderden miljoenen bespaard met innovatie. Maar er staat nergens waar dat precies verdiend is”, zegt CDA-Kamerlid Bruins Slot. Ook de VVD wil graag zien welke winst er is behaald. De SP liet zich er in oktober al kritisch over uit en eiste dat de banden tussen het ministerie van VWS en de farmaceutische industrie onmiddellijk werden doorgesneden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top