ACTUEEL

‘Mantelzorgers kunnen professionals niet vervangen’

Mantelzorgers kunnen binnen een intramurale setting nooit een adequate vervanging van professionele zorgverleners vormen. Dat stelt staatssecretaris Bussemaker in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Leijten.

Personeelstekort

Aanleiding voor de vragen was de oproep die zorginstelling Pieter van Foreest aan familieleden van bewoners van één van de verpleeglocaties heeft gedaan. Vanwege het nijpende personeelstekort tijdens de vakantieperiode werd de familieleden dringend gevraagd om in de zomer bij te springen.

Verantwoorde zorg

Volgens Bussemaker kunnen familieleden professionele zorgverleners nooit vervangen. Dit neemt niet weg dat de ondersteuning van familie bij de zorgverlening volgens Bussemaker de zorg ten goede komt.  Bussemaker onderstreept daarbij dat het aan de zorginstelling zelf is om de personele inzet te bepalen, zolang ze maar voldoen aan de normen voor verantwoorde zorg.

Te grote voet

Pieter van Foreest heeft met de opvallende oproep aan het adres van familieleden wel de aandacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op zich gevestigd. De oproep is des te wranger nu de instelling fors moet bezuinigen omdat het jarenlang op te grote voet heeft geleefd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top