ACTUEEL

Huisarts moet mishandeling sneller melden

Huisartsen, verloskundigen, tandartsen en fysiotherapeuten worden beter uitgerust om huiselijk geweld en kindermishandeling bij patiënten sneller waar te nemen. Nu melden ze dat nog veel te weinig, vindt wethouder Hugo de Jonge (jeugd en gezin) van de gemeente Rotterdam. Daarom zijn er samenwerkingsafspraken gemaakt, zo maakte de gemeente donderdag bekend.

Toen Rotterdam een paar jaar geleden een samenwerkingsconvenant aanging met de ziekenhuizen verdubbelde in 1,5 jaar tijd het aantal meldingen van kindermishandeling bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Het maakte de wethouder alleen maar duidelijk dat je met kennisoverdracht en afspraken er voor zorgt dat er meer en sneller wordt gesignaleerd.

Eerstelijn

Van alle 1349 meldingen vorig jaar bij het AMK Rijnmond kwamen er echter maar 32 van de huisartsen. De Jonge vindt dat opvallend weinig, omdat juist de huisartsen in de eerste lijn van de gezondheidszorg zit en dus veel meer zou moeten zien. Hetzelfde geldt voor tandartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen, vindt hij.

“De angst voor tuchtrechtelijke problemen hoeven er niet te zijn”, stelt De Jonge, “want dat is inmiddels allemaal wel afgedekt. Bovendien mag dat nooit een excuus zijn om dan maar een geval van mishandeling niet te melden. Het hoort juist tot de professionaliteit om dat dan wel te doen.” De angst dat er missers worden geconstateerd, heeft de wethouder niet. “Liever een keer te veel gemeld dan helemaal niet.”

Kindermishandeling

Overigens leidt niet iedere melding tot een uithuisplaatsing of anderszins. Onderzoeken laten zien dat 1 op de 30 kinderen te maken heeft met kindermishandeling. Ondanks de terughoudendheid bij onder meer huisartsen wordt de ijsberg in Rotterdam volgens De Jonge steeds beter zichtbaar. “ Er wordt ook sneller gemeld, mede omdat in ieder geval een deel van de professionals weet hoe het moet handelen. Dat hopen we nu ook zo te krijgen bij de huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen”. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top