ACTUEEL

Steeds meer medicijnen niet verkrijgbaar

Het aantal medicijnen dat tijdelijk of permanent niet te krijgen is bij de apotheek is in 10 jaar tijd hard gestegen. In 2004 ging het om 91 medicijnen, in 2013 waren 426 geneesmiddelen niet leverbaar. Dat blijkt uit cijfers van de apothekersorganisatie KNMP waar het AD donderdag over schreef.

Volgens een woordvoerder van de KNMP zijn de tekorten te wijten aan twee factoren. Zo is Nederland voor de grote buitenlandse farmaceutische bedrijven geen aantrekkelijke afzetmarkt, zegt de woordvoerder. Dat heeft onder meer te maken met het beleid van de overheid om de prijs van medicijnen laag te houden. Ook is de medicijnverstrekking in Nederland gematigder dan in het buitenland, waar een patiënt die een arts bezoekt "vaak een stapel recepten meekrijgt", aldus de zegsman.

Aan de andere kant kunnen productieproblemen in verre landen kunnen ervoor zorgen dat een middel tijdelijk niet verkrijgbaar is. Dat speelt momenteel rond geneesmiddelen van de Indiase fabrikant Ranbaxy. Sinds januari geldt een importverbod op bepaalde grondstoffen van Ranbaxy.

Een verklaring voor de sterke stijging van medicijntekorten kon de woordvoerder overigens niet geven. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top