ACTUEEL

Ggz wil bovenregionaal transitiemodel in jeugd-ggz

Branchevereniging GGZ Nederland pleit bij monde van voorzitter Jacobine Geel voor een bovenregionaal transitiemodel voor de jeugd-ggz. Dit moet voorkomen dat de kwetsbare kinderen tussen wal en schip belanden bij de overheveling van de jeugd-ggz naar de gemeenten.

“Principieel vinden we het nog altijd een verkeerde stap om de jeugd-ggz te veranderen van een verzekerd recht in een voorziening, omdat het gewoon medische zorg is”, zegt Geel in een interview met Skipr. “Maar nu de overheveling een feit is zijn we natuurlijk niet helemaal onvoorbereid. We hebben met alle organisaties in de jeugd-ggz een plan gemaakt voor een overgangsmodel waarin de meest kwetsbare groepen bovenregionaal bediend kunnen worden, want die expertise kun je niet zomaar op gemeentelijk niveau organiseren.”

Slagkracht

Geel denkt bovendien dat een dergelijk overgangsmodel er voor kan zorgen dat de betrokken partijen “energie en budgettaire slagkracht over houden om de verdere transformatie te realiseren”.

Tijd

De sleutel tot een zachte landing van de jeugd-ggz in het nieuwe gemeentelijke zorglandschap is volgens Geel tijd en aandacht. “Jeugd is kwantitatief gezien een klein stukje dus krijgt het genoeg aandacht?  Er is nu weliswaar een transitieautoriteit jeugdzorg in het leven geroepen, maar we zijn er nog niet helemaal gerust op. Laten we elkaar vooral tijd gunnen zodat er geen kinderen tussen wal en schip vallen.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top