ACTUEEL

Antoni van Leeuwenhoek mag uitbreiden in Utrecht

Het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam mag uitbreiden in Utrecht. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de fusie met de oncologieafdeling van het Universitair Medisch Centrum Utrecht goedgekeurd. Dat heeft de ACM donderdag bekend gemaakt.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet nog instemmen met de fusie. Die aanvraag is in behandeling.

Een van de overwegingen van de ACM om de oprichting van een nieuw oncologiecentrum goed te keuren is dat patiënten, waaronder de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, en twee zorgverzekeraars positief op het voornemen hebben gereageerd. Daarbij blijven er volgens de ACM voldoende keuzemogelijkheden bestaan voor oncologische zorg. Twee andere zorgverzekeraars zien positieve punten, maar denken ook dat de vestiging in Utrecht mogelijk ten koste van andere ziekenhuizen meer patiënten gaat trekken vanwege de bekendheid van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, aldus de ACM.

De ziekenhuizen willen door de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming de patiëntenzorg efficiënter maken, onderzoek stroomlijnen en sneller vernieuwingen in de behandeling van kanker doorvoeren. Op beide locaties blijven behandelingen plaatsvinden. De organisaties worden zo snel mogelijk, waarschijnlijk al volgend jaar, ondergebracht in een joint venture. De vestiging in Utrecht gaat ook Antoni van Leeuwenhoek heten. Als alles volgens planning verloopt, worden daar januari 2015 de eerste patiënten behandeld. “Omdat steeds meer mensen kanker krijgen, kunnen we het aantal patiënten in Amsterdam niet meer aan”, liet een woordvoerster van het ziekenhuis eerder weten. (ANP / Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top