ACTUEEL

Team Rijnstate wint Health Battle met medicatieapp

Een team studenten verbonden aan Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft de International Health Battle gewonnen. Met hun medicatieapp, die het probleem van medicatiefouten moet tegengaan, lieten ze de andere twee studententeams achter zich. De prijs, duizend euro, is uitgereikt tijdens het Health Valley Event op 13 maart in Nijmegen.

De studenten van 'Team Rijnstate' liepen in de praktijk van de zorgverlening aan tegen de fouten die een papieren medicijnpaspoort kan opleveren. Slecht leesbare medicatievoorschriften op dit paspoort lokken verkeerde medicatie uit. Ook komt het voor dat patiënten vergeten de juiste medicijnen op tijd in te nemen.

Medicatiefouten

Het alternatief dat Team Rijnstate ontwikkeld heeft, is een app voor op de smartphone, tablet of smart watch die het papieren medicijnpaspoort vervangt. Patiënten kunnen een alarm instellen, waardoor ze er op tijd aan herinnerd worden dat ze hun medicijnen moeten innemen. En ze kunnen vanuit de app een recept aanvragen. Medicatiefouten en extra consulten lopen al snel in de papieren.

Het team verwacht dat alleen al hun eigen ziekenhuis Rijnstate hier 60 duizend euro per jaar mee kan besparen. 'Een heel waardevolle en practische app', oordeelt de jury bij monde van juryvoorzitter Niek Herfst. De uitslag werd bepaald in een live stemming door de zaal, nadat de teams hun ideeën in een pitch aan het publiek hadden gepresenteerd.

Brood met supplementen

Ook de andere teams oogstten waardering. Team Emultech ontwikkelde een brood voor coeliakiepatiënten, waaraan vitaminen en mineralen zijn toegevoegd die ze anders als supplement zouden moeten slikken. Team ZZP Zorggroep liet zich inspireren door de aankoopsuggesties die webwinkels als Amazon en Zalando de klant voorschotelen. Zij maakten de app Homey voor mensen met dementie. Op basis van een zelflerend systeem doet de app suggesties voor bijpassende of verwante activiteiten die de patiënt nog meer zou kunnen ondernemen.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Lucien Engelen

14 maart 2014

Mooi !! wellicht combineren met de REshape Medicatie app https://itunes.apple.com/nl/app/reshape-mijnmedicatie/id491110073?mt=8

Top