ACTUEEL

Gemeenten: ouderenzorg komt in de knel

Veertig procent van de gemeenten denkt dat zij niet of moeilijk in staat is om de zorg voor zieke ouderen en gehandicapten volgend jaar te organiseren met het beschikbare budget. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant die door 161 van de ruim 400 gemeenten is ingevuld. Dat meldt de Volkskrant.

De gemeenten worden per 2015 verantwoordelijk voor de begeleiding, dagbesteding en kortdurende opvang voor chronisch zieken en gehandicapten die niet in een instelling wonen. Ook mensen die nu nog via het zorgkantoor een vergoeding voor krijgen voor hulp bij het huishouden, moeten volgend jaar aankloppen bij hun gemeente. Uit de enquête blijkt dat slechts een derde van de gemeenten verwacht dat zij straks deze taken goed kan uitvoeren. Zo’n twintig procent weet al zeker dat dit niet gaat lukken met het op dit moment bekendgemaakte beschikbare budget. En nog een twintig procent maakt zich hierover grote zorgen.

Bezuinigingen

De decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten komt tegelijk met forse bezuinigingen. Zo wordt het budget voor hulp in de huishouding voor ouderen en zieken met veertig procent gekort. Bijna de helft van de gemeenten weet nog niet hoe ze dit moeten realiseren. Korten op het aantal uren thuiszorg per persoon wordt door veel gemeenten als oplossing genoemd, meldt de Volkskrant. Verder zijn er plannen om bepaalde groepen hulp bij de huishouding zelf te laten regelen. Bijvoorbeeld mensen met een hoger inkomen of met een voldoende sociaal netwerk.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Hietkamp

15 maart 2014

Beste lezer,

Vele kosten die er op dit moment worden gemaakt door overheden en gemeenten zijn overbodig. Vele gemeenten weten totaal niets van de zorg af en huren hiervoor andere bedrijven in om het uit te zoeken terwijl er al bedrijven zijn zoals Medical Devices Benelux BV die al op grote schaal leveringen doen aan particulieren en instellingen in de Benelux. Het kan veel eenvoudiger en goedkoper opgelost worden waardoor er geld bespaard word. Dit geld kan men goed gebruiken om extra geld vrij te maken voor de ouderenzorg

Ook Medical Devices Benelux probeert een steentje bij te dragen om de kosten laag mogelijk te houden voor de eind gebruiker.Wij hebben onlangs de prijzen zelfs weer iets verlaagd en een uitgebreidere manier van betalen ingevoerd.

Top