ACTUEEL

‘Betrek gemeenten bij herschikking SEH’

‘Betrek gemeenten bij herschikking SEH’

Gemeenten moeten nauwer en vroegtijdiger betrokken worden bij de ontwikkeling van plannen voor de herschikking van de spoedeisende hulp (SEH). Dat betoogt directeur Margot van der Starre van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

“De plannen zoals die er nu liggen voor de spoedeisende hulp zijn niet overal even genuanceerd”, aldus Van der Starre tijdens het verkiezingszorgdebat dat de gezamenlijke beroeps- en brancheverenigingen vorige week in Den Haag hielden. “Als er iets verandert in zorg die eigenlijk basiszorg is zoals geboortezorg of zorg voor mensen met een herseninfarct dan is het belangrijk dat je uitlegt aan burgers waar ze al dan niet voor terecht kunnen in hun eigen plaats. Gemeentes worden daar tot nu toe weinig bij betrokken, vaak in een veel te laat stadium en dan zijn ze meestal niet erg blij met wat ze horen.”

Keten

Van der Starre hecht ook om andere reden aan een goed contact met de gemeenten. Nu de gemeenten zorgtaken van het rijk overnemen komen ze nadrukkelijk in beeld als ketenpartner van de ziekenhuizen. “De patiënt doorloopt een keten waar het ziekenhuis onderdeel van uitmaakt. Het is zaak om de patiënt niet te lang in het  ziekenhuis te houden. Dat wil de patiënt niet en is bovendien kostbaar. Met name in de verpleeghuizen gaat er veel veranderen. In die zin is het heel belangrijk voor ziekenhuizen wat er gebeurt bij die decentralisatie, omdat zij zich moeten instellen op veranderingen in de keten.”

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

17 maart 2014

Een goed voorbeeld van samenwerking tussen gemeente , huisartsen, VVT sector , welzijn, GGZ en ziekenhuis is de Krijt Molen Alliantie in Amsterdam - Noord .

Anoniem

18 maart 2014

Het zou juist beter zijn om gemeenten niet te betrekken. De gemeente denkt namelijk voornamelijk tot aan de gemeentegrenzen (zie situatie Zoetermeer), wat onlogische en irrationele uitingen tot gevolg heeft. Provinciaal of rijksniveau is in dit geval veel verstandiger.

Anoniem

18 maart 2014

Gemeenten hebben met de aankomende gemeente raad verkiezingen veel zieltjes te verdedigen dus die zullen nu en masse tegen zijn wanneer er op SEH niveau bij hun lokale ziekenhuis zaken gaan veranderen. Bovenstaand persbericht is weer een prachtig vertragingmiddel van de NVZ om besluitvorming op dit lastige dossier tegen te gaan. Zorgverzekeraars en Ziekenhuizen dienen gezamenlijk in dialoog tot beslissingen te komen. De ziekenhuis zorg kan slimmer en efficienter georganiseerd worden. Er zijn legio voorbeelden dat dit aantoont. Meer specialisatieen daarmee centraliseren van ingrepen zorgt ook voor meer ervaring en expertise. Niet leuk voor de specialisten maar wel beter voor de Nederlanders en de gezondheidszorg.

Anoniem

18 maart 2014

SEH en zorg moet geen verkiezingsissue worden maar moet goed over nagedacht worden. Prima dat gemeentes meedenken maar dan moeten ze zich ook als serieuze gesprekspartner gedragen. Dat wil zeggen: inhoudelijke kennis en bewust van de (beperkingen van de) eigen rol.

Anoniem

18 maart 2014

Gemeenten hebben een primaire rol mbt het welzijn van de burgers in de gemeente. Goed bereikbare en toegankelijke zorg is hierbij een essentieel item. Het is alleen maar toe te juigen hoe bijvoorbeeld Zoetermeer de daar noodzakelijke gezondheidszorgvoorzieningen zoals een SEH een zorg van de gemeente is. Dit schept vertouwen bij de burgers. Verdwijnen van de SEH gaat mensenlevens kosten en dat kan een zichzelf serieus gemeentebestuur niet met lede ogen aanzien.

Anoniem

18 maart 2014

@2
U blijft het maar proberen wat moet die frustatie diep zitten..

Anoniem

18 maart 2014

In het AD edietie Zoetermeer van afgelopen zaterdag spreekt een woordvoeder van CZ:
Het Langeland beslist zelf over het openblijven of sluiten van de SEH. Inwoners hebben te voorbarig gereageerd.
Niks aan de hand dus lijkt me!

Top