ACTUEEL

Toenemende zorgen om voedselveiligheid

Het toegenomen aantal incidenten in de Nederlandse voedingsindustrie baart de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ernstige zorgen. Dat blijkt uit een interview met inspecteur-generaal Harry Paul van de hoogste voedselinspectiedienst in het FD, dat woensdag veel stof heeft doen opwaaien.

De voedselschandalen die de hoogste voedselinspecteur van het land tegenkomt "wijzen op een grootschaligheid die verontrustend is", zegt Paul. De autoriteit signaleert een gebrek aan ethisch besef bij met name producenten van vlees en vleesproducten.

Opsporen en handhaven

Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zijn de zorgen van de NVWA nergens voor nodig. "Houden vleesbedrijven zich niet aan de wet? Dan moet de NVWA opsporen en handhaven", zegt COV-woordvoerder Dé van de Riet. "Maar als vleessector zitten we niet te wachten op tussentijdse filosofische beschouwingen over wat de normen voor voedselkwaliteit zouden moeten zijn."

Volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) hebben de uitlatingen van Paul een "generaliserend karakter". De levensmiddelenindustrie zou wel degelijk inspanningen leveren op het gebied van verduurzaming, dierenwelzijn, voeding en gezondheid en innovatie.

De discussie is voor LTO Nederland aanleiding om op te roepen tot een discussie samen met de overheid en het bedrijfsleven over een "cultuurverandering in de hele voedselketen". "Nog steeds is in de hele voedselketen de allerlaagste prijs dominant", zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. "Daar moeten we vanaf."

Sjoemelen

Wakker Dier is ervan overtuigd dat "sjoemelen" in de hand wordt gewerkt "zolang supermarkten blijven stunten met vlees en het soms goedkoper aanbieden dan kattenvoer en broccoli". Milieudefensie is blij met de aandacht voor voedselveiligheid. "Het gaat om risico's voor de volksgezondheid en om schandalen die tot veel sociale onrust leiden", aldus de milieuorganisatie.

Abvakabo FNV maakt zich zorgen over de slagkracht van de NVWA. Die moet zo spoedig mogelijk extra controleurs aan het werk zetten. "De werkdruk is nu al enorm, er zijn gewoon meer mensen nodig", aldus Abvakabo-bestuurder Mieke van Vliet.

Slagkracht

Naar aanleiding van een reeks voedselschandalen (met vlees, vis en toegediende antibiotica bij dieren) besloot het kabinet vorige maand de warenautoriteit meer slagkracht te geven. De kwaliteitsimpuls is nodig omdat de Rekenkamer oordeelde dat de NVWA in 10 jaar tijd is "uitgebeend, wegverdund en kapotbezuinigd". (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top