ACTUEEL

'Samsom gáát niet over lokale zorg'

ANBO, dé belangenbehartiger voor senioren, is verbaasd over de belofte van PvdA-leider Samsom dat in elke gemeente waar de PvdA in het bestuur komt, er een garantie op zorg komt.

“Natuurlijk is dit een prachtige belofte; de garantie van zorg geeft zekerheid”, aldus ANBO-directeur Liane den Haan. “Echter, het is een onjuiste voorstelling van zaken en één die Samsom niet waar kan maken. De gemeente gaat maar over een heel klein deel van de zorg; de wijkverpleegkundige die Samsom noemt is de verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars. Dit is een lege belofte.”
Samsom wil de gegarandeerde zorgtoegankelijkheid betalen door een eigen bijdrage te vragen van de hoge inkomens en door niet direct de onroerendezaakbelasting (OZB) te verlagen.

Lokaal

ANBO ergert zich aan landelijke politici die zich met lokaal beleid bemoeien. “Lokaal beleid dat de landelijke politici nota bene zelf willen decentraliseren”, reageert Den Haan. “Samsom weet dat de lokale politici nog geen kaas gegeten hebben van de decentralisaties op zorg, werk en jeugdzorg, en daarom wordt hij landelijk als stemmentrekker ingezet. Maar met dit soort interventies wordt het echt niet duidelijker voor de kiezer.”

Weinig concreet

ANBO concludeerde eerder dat de verkiezingsprogramma´s voor de gemeenteraadsverkiezingen verre van concreet zijn over de zorgtaken die op gemeenten afkomen. Dat zal de opkomst beïnvloeden, omdat kiezers dat onderwerp wél belangrijk vinden. ANBO stuurde in september een eigen wensenprogramma naar alle politieke partijen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

20 maart 2014

Ik ben benieuwd hoe dat wensenprogramma van de ANBO er dan uitziet.

Een aantal weken weken geleden heb ik mijn beschouwing op het ouderenzorgbeleid van het (huidige en vorige) kabinet -- dat geaccordeerd is door de ANBO -- naar de ANBO gestuurd. Met de vraag of men het met mij eens was dat het Zzp 3-recht op een plaats in een verzorgingshuis hersteld moest worden, en dat de overheveling naar de gemeenten c.q. de bezuiniging op de WMO-gelden uitgesteld moest worden.

De ANBO antwoordde -- na zes weken en twee herhaalde verzoeken om antwoord, terwijl hun autoresponder meldt dat vragen binnen vijf dagen beantwoord worden -- dat men het daar *niet* mee eens was.

De beschouwing is te lezen op http://www.gezondezorg.org/ouderenzorg en http://www.gezondezorg.org/blog-zzp3-recht-afgeschaft.php.

Mauk van Heemstra - ZorgSteedsBeter

21 maart 2014

Mijn oplossing wordt net in het aanpalende artikel beschreven Frank: http://www.skipr.nl/actueel/id17799-wijkleerbedrijf-groningen-selwerd-van-start.html#comments.

Een pracht voorbeeld van een WMO-invulling! Niets boven Groningen!

Top