ACTUEEL

NZa: Bijna alle sterftecijfers openbaar

Steeds meer ziekenhuizen publiceren hun sterftecijfers. Officieel moesten alle Nederlandse ziekenhuizen daar op 1 maart aan voldoen, maar niet allemaal deden ze dat.

Van de in totaal 89 ziekenhuizen, hebben 11 ziekenhuizen tot 1 mei uitstel gekregen voor publicatie van de cijfers, 1 ziekenhuis heeft deels de sterftecijfers gepubliceerd en moet eind deze maand de rest naar buiten brengen. Twee ziekenhuizen hoeven niet te publiceren omdat ze failliet of te klein zijn, de overige 75 hebben tijdig en uit eigen beweging de cijfers gepubliceerd.

Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag bekendgemaakt. Dit jaar zijn ziekenhuizen voor het eerst verplicht hun sterftecijfers, ook per aandoening, te publiceren. Dit moet consumenten en verzekeraars meer inzicht geven in de kwaliteit in de zorg.

NPCF

De cijfers zijn onder meer te vinden via de site van de patiëntenfederatie NPCF. Daarop staan de sterftecijfers, voorzien van een uitleg. De cijfers zeggen namelijk direct iets over de kwaliteit van een ziekenhuis. Soms kan het sterftecijfer hoger zijn omdat een ziekenhuis meer ernstig zieke patiënten opneemt. Een ander ziekenhuis kan juist lager scoren omdat het ernstig zieke patiënten sneller doorverwijst naar een andere instelling. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 maart 2014

Dit was al bekend. De vraag is wat de NZa zal doen met degenen die de opdracht van de NZa negeerden, en hoe zal de NZa omgaan met de argumenten.

Martens

20 maart 2014

De vraag is wat patiënten en klanten met sterftecijfers kunnen. Het lijkt weer een speeltje van zorgverzekeraars en overheid. Het is ook een vraag hoe zorgverleners in de toekomst met "moeilijke" patiënten om zullen/kunnen gaan ten gevolge van deze eis voor het publiceren van sterfte cijfers. Het ziet er naar uit dat dit juist ten koste zal gaan van goede zorg voor "moeilijke" patiënten. Zorgverzekeraars krijgen weer een instrument in handen om ziekenhuizen onterecht te sluiten en hierdoor zogenaamd op kosten te besparen.

Top