ACTUEEL

'Verpleeghuis niet geschikt voor zware zorg'

Het klassieke verpleeghuis is geen goede optie voor mensen die zware zorg nodig hebben. Dat zegt Ton Borghs, lid van de raad van bestuur van de Zorgboog in Gastvrije Zorg.

Het interview moet nog verschijnen, maar de titel besteedt er vast aandacht aan op zijn website. Borghs zegt in het interview onder meer dat zo'n groot klassiek verpleeghuis vervreemdend werkt voor de mensen. “Ze verliezen in zo'n instituut snel hun zelfredzaamheid.”

Sociaal netwerk

De Zorgboog, een organisatie voor wonen, welzijn en zorg in Zuidoost-Brabant zoekt daarom naar aansluiting met het sociale netwerk van de bewoners. Het interview verschijnt 28 maart.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra - ZorgSteedsBeter

21 maart 2014

Het droeve is, dan dit niet alleen voor zware zorg geldt.

Welk grote klassieke verpleeghuis krijgt het wél voor elkaar om de zelfredzaamheid overeind te houden?

Ik ken alleen heel weinig vernieuwende verpleeghuizen, die geheel eigenwijs een aantal van de klassieke aanpakken voor verpleeghuizen aan hun laars lappen, met risico's voor hun aansprakelijkheid daarbij.

Want een groot klassiek verpleeghuis draagt vaak nog steeds de herinnering aan waar hun oorspong ligt: ziekenhuis verplaatste zorg. En daarmee van medische dominantie boven welzijn, en vasthouden aan het leven boven leven.

Bakker

21 maart 2014

Het probleem is helder; in veel verpleeghuizen lukt het niet optimaal de zelfredzaamheid van de ouderen met dementie en/of chronische lichamelijke ziekten te bevorderen, in stand te houden of het verlies ervan te vertragen. Voor de oplossing is een analyse van de mogelijke oorzaken van wezenlijk belang. Zo maar iets anders gaan doen vanuit een ingeving of fijne inspiratie lijkt op dobbelen.
Wat opvalt is dat dezelfde verpleeghuizen er wel in slagen om zelfredzaamheid te bevorderen als het gaat om geriatrische revalidatie op basis van DBC's. Om dit te doen is door veel instellingen geinvesteerd in kwaliteit zoals inhoudelijke kennis/ hoger opgeleid personeel mn verpleegkundigen[oa HBO-V]/ ICT inclusief dossiervoering / management aansturing etc. En dit met groot enthousiasme :proeftuinen/ landelijke bijeenkomsten/ wetenschappelijk onderzoek werden ingezet. Dit zijn allemaal bekende noodzakelijke middelen om uberhaupt kwaliteit in de gezondheidszorg te kunnen maken. Kunnen we hier ook iets van leren voor de langdurige verpleeghuiszorg. Zetten we daar structureel deze noodzakelijke middelen in?
Het lijkt er op van niet, enkele uitzonderingen daar gelaten.

Mauk van Heemstra - ZorgSteedsBeter

26 maart 2014

Geachte Heer Bakker,

"Voor de oplossing is een analyse van de mogelijke oorzaken van wezenlijk belang. Zo maar iets anders gaan doen vanuit een ingeving of fijne inspiratie lijkt op dobbelen."

Wie zou dat eens fundamenteel kunnen en willen oppakken?

Het mooist zou Actiz zijn.

Maar misschien gewoon bij een verpleeghuis beginnen en Actiz laten meekijken?

Top