HRM

Werkgevers minder flexibel bij mantelzorg

Werkgevers minder flexibel bij mantelzorg

Bijna een derde van de werknemers krijgt geen vrij om voor een ziek familielid te zorgen. Daarentegen geven veel werkgevers (77 procent) hun medewerkers wel vrij geven bij ‘persoonlijke omstandigheden’. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Randstad WerkMonitor.

Vier van de tien (39 procent) werknemers ziet de starre houding als het gaat om mantelzorg verlenen als mogelijk breekpunt. Vooral werkenden die geen vrij krijgen, kondigen aan dat deze houding ertoe leidt dat zij op denk duur ander werk gaan zoeken.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een kwart van de werkenden in Nederland heeft niet genoeg energie heeft om elke dag te werken. Daarbij gaat het met name om jongere werknemers. Zo is de helft (49 procent) van de vermoeide werkers jonger dan 35 jaar en een derde zelfs onder de 30. De onderzoekers noemen dit een opmerkelijke uitkomst. Het onderzoek, gehouden onder 810 werkenden, richtte zich met name op het thema gezondheid en werk.

Balans werk en privé

De basis voor een goede gezondheid is een goede balans tussen werk en privé, vindt 92 procent van de respondenten. Voor algemeen directeur Chris Heutink van Randstad Nederland maken de onderzoeksuitkomsten duidelijk dat investeren in gezond leven en in een goed evenwicht tussen werk en privé uiteindelijk voordelen heeft voor zowel werkgevers als werknemers. “Daarbij gaat het om zowel fysieke als mentale fitheid. Mensen die goed in hun vel zitten en ook af en toe met een job coach open kunnen spreken over hun toekomst, werken prettiger en beter en zijn bovendien minder geneigd een switch te maken. Werkgevers die op dit punt bewust beleid voeren, plukken daar op den duur de vruchten van.”

Sport

Daarnaast werkt regelmatig sporten positief uit op de prestaties op de werkvloer, stelt 55 procent. Vooral hoger opgeleiden en jongeren vinden dit. Zo’n 88 procent vindt het zijn eigen verantwoordelijkheid om gezond en fit te blijven. Toch helpen relatief veel werkgevers mee. Ruim een op de drie werknemers  krijgt van de werkgever (korting op) sportfaciliteiten aangeboden. En 19 procent mag zelfs onder werktijd sporten. Volgens drie op de tien werknemers stimuleert de werkgever de werknemer ook om mentaal fit te blijven door bijvoorbeeld een coach aan te bieden. Jongeren en mannen lijken vaker de kans te krijgen begeleid te worden door een coach.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

21 maart 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 24-03-2014 07:33.

Anoniem

22 maart 2014

Vanmorgen in de Volkskrant iets over deze zakkenvuller van Randstad:

'Loonkloof tussen top en werknemer loopt op'
AMSTERDAM -
Topbestuurders van bedrijven die zijn opgenomen in de AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs verdienen gemiddeld 51 keer het inkomen van een doorsneewerknemer.

Dat meldde de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek naar de beloning van 24 van de 25 hoogste bestuurders uit de beursgraadmeter.
De loonkloof tussen top en werknemers is in 5 jaar tijd opgelopen van onder de 40 naar ruim 50 nu.
De topbestuurder krijgt per jaar gemiddeld 3,7 miljoen euro, waar de loonkosten van de doorsneewerknemer bij deze bedrijven circa 73.000 euro bedragen.
Topman Ben Noteboom van uitzendconcern Randstad verdiende vorig jaar met 10,2 miljoen euro het meest. Daarmee bedraagt zijn inkomen 172 keer het loon van een gemiddelde werknemer.
Top