ACTUEEL

Doden door verkeerd voorschrijven medicatie

Sinds 2007 vielen er zes doden na het verkeerd voorschrijven van het geneesmiddel methotrexaat. Ondanks aangescherpte regelgeving, vermelden artsen nog altijd niet indicatie op het recept.

Dat meldt KRO Reporter Radio in de uitzending van komende zondag. De verplichting om de reden van voorschrijven op het recept te vermelden, stamt uit 2012. De verplichting geldt ook voor 22 andere medicijnen. De eis werd gesteld nadat in 2006 bleek dat per jaar 16.000 mensen schade ondervinden als gevolg van vermijdbare fouten met medicatie.

Onderzoek KNMP

Anno 2014 houden zorgverleners zich volgens het radioprogramma nog steeds niet aan de verplichting. Het programma wijst naar een onderzoek van apothekersorganisatie KNMP uit januari 2014 waaruit blijkt dat er zelden een indicatie op het recept staat.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Huiberts

21 maart 2014

Ook ik kreeg methotrexaat voor geschreven.
De reumatoloog zei 1 x per week 4 pilletjes.
Toen ik de 4 pillen in wilde nemen en nog eens goed op het doosje van de apotheek keek las ik 1 x per week 1. Weet nog van een aantal jaren terug toen de pilletjes maar 2.5 Mg waren toen slikte ik 10 pilletjes per keer per week. Nu zijn het pillen van 10 Mg. Dus had ik bijna een veel te hoge dosis geslikt. I p v 10 Mg 40 Mg. Nou is dit dus nog een lage dosis maar wat als de reumatoloog had gezegd 10 pilletjes tegelijk 1 x per week???
Hier begint de verwarring dus al!!!
Wilde het toch even kwijt!

Anoniem

21 maart 2014

Loek Winter zegt terecht dat apothekers dozenschuivers zijn.
De Inspectie treedt nog steeds veels te slap op tegen die zakkenvullers. Maar ja, wat wil je? Elke dokter heeft zijn eigen kerkhof zegt Loek altijd en zo chanteren ze elkaar en houden elkaar in de wurggreep. In het Slotervaart gaan we bewijzen dat Erbudak ook zo een zakkenvulster was en krijgt iedereen 10% salaris verhoging van Prof Winter die het verdient! Op de management afdeling verzamelen we nu cijfers en aan het einde van het jaar kunnen we flinke winstdeling toepassen dankzij onze Loek, onze kerstengel die de schrik van de Kaukasus heeft weten te verdrijven.

Anoniem

23 maart 2014

Patienten overlijden door verkeerde medicatie en PVVers overlijden binnenkort aan doodslag als het aan de Vrije Universiteit ligt:

http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2011/1/Medewerker-Vrije-Universiteit-Schiet-PVVers-dood-ELSEVIER287709W/#.Uy3k0VPfm5g.facebook

De enige politicus die het opneemt voor Henk en Ingrid en zijn volgelingen worden vogelvrij verklaart door een medewerker van de VU!

Gelijk die hele universiteit straffen op financieel gebied.
Laat die mijnheer Bredveld maar uitkijken dat hij zelf nioet vermoord wordt. Tegenwoordig na de dood van Borst is niets onmogelijk meer!
En Breedveld het is nu te laat om je personalia te wissen op google.com. Sukkel!-

joze

24 maart 2014

Reactie op Anoniem:
Al die aangiftes tegen PVV zijn allemaal afkomstig van de andere partijen zodat hun straks meer stemmen zullen krijgen. Wilders heeft niets fout gezegd, het is de waarheid.
En wij maar betalen er zit geen werk in. Vernielingen kost de overheid kapitalen en dat moet aangepast worden..

Lelie- van der Zande

24 maart 2014

Sinds 2009 besteden alle zorgverleners extra aandacht aan methotrexaat. Systemen geven waarschuwingen, zijn anders ingericht en voor dit middel wordt de reden van voorschrijven doorgegeven aan de apotheker. Ernstige problemen zoals die in de jaren daarvoor opgetreden zijn, zijn daarna niet meer voorgekomen.
Als de apotheker weet wat de reden van voorschrijven is, kan hij de dosering beter controleren. Patienten kunnen natuurlijk ook zelf in de apotheek vertellen wat de reden van voorschrijven is.

Top