ACTUEEL

‘Huisarts mag bemoeial zijn’

Huisartsen moeten patiënten met een ongezonde levensstijl minder ontzien. Een (huis)arts moet juist  zijn invloed kunnen aanwenden, om authentiek en met autoriteit onverbloemd zijn mening te geven. Dat stelt sociaal psycholoog en voormalig hoofd van de huisartsenopleiding van de Vrije Universiteit Hans van der Voort in BN De Stem.

Aanspreken op leefstijl

Volgens Van der Voort is een patiënt niet gebaat bij een huisarts die zijn mond houdt. Van der Voort heeft als huisartsenopleider meer dan honderd spreekuren van ervaren huisartsen bezocht. Huisartsen zeiden slechts zelden wat zij dachten tegen de patiënt. Terwijl, stelt Van der Voort in BN De Stem, zij na afloop van een spreekuur duidelijk ongenoegen toonden over de leefstijl van patiënten. Volgens de sociaal psycholoog is het idee dat een huisarts zich niet met het leven van zijn patiënten mag bemoeien misplaatst.

Vertrouwen ontbreekt

Doordat patiënten de afgelopen tien jaar steeds vaker met meerdere huisartsen in aanraking komen, groeit er geen vertrouwensbasis. Volgens Van der Voort is het extra lastig om eerlijk naar elkaar te zijn, omdat patiënt en arts elkaar niet goed kennen. Dan bestaat er de angst dat een boodschap over leefstijl niet goed zal vallen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top