ACTUEEL

Nepmiddelen Mexicaanse griep op Marktplaats

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) waarschuwt voor nepgeneesmiddelen tegen de Mexicaanse griep. Een woordvoerster van de VWA bevestigde dinsdag een bericht daarover in het Nederlands Dagblad. De VWA onderzoekt aanbieders van colloïdaal zilver op internet.

Geen geneesmiddel, maar voedingssupplement

Op onder meer Marktplaats zijn advertenties voor colloïdaal zilver te vinden. De aanbieders beweren dat mensen met dat middel kunnen voorkomen dat ze de Mexicaanse griep oplopen. Volgens de VWA is het een levensmiddel en “daar mag je geen geneeskracht aan toe schrijven.” Colloïdaal zilver is water met erg kleine zilverdeeltjes en wordt soms gebruikt als voedingssupplement.

RIVM waarschuwt voor nepmiddelen

Onlangs benadrukte directeur Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat mensen zich niet moeten laten verleiden tot allerlei middeltjes die nu op de markt komen. ,,Er wordt een hoop onzin verkocht. De producten spelen in op angst. Alleen Tamiflu werkt.''

Aanpakken aanbieders

De VWA adviseert alleen gebruik te maken van de reguliere kanalen om geneesmiddelen te kopen tegen de Mexicaanse griep. De VWA kan aanbieders van het nepmiddel een waarschuwing geven of een boete opleggen, maar dit is lastig. Op Marktplaats maken verkopers alleen een 06-nummer of e-mailadres bekend. De VWA heeft nog geen aanbieders aangepakt.

Het Nederlands Dagblad meldt dat in de Verenigde Staten de Food and Drug Administration al 127 nepmiddelen opgespoord sinds mei. Het ging daar onder meer om shampoo met de zilverdeeltjes. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top