ACTUEEL

'Drug holiday' goed voor deel kankerpatiënten

Sommige kankerpatiënten hebben baat bij een zogenoemde 'drug holiday', een behandeling waarbij het toedienen van medicijnen af en toe wordt stopgezet. Die voorkomt resistentie tegen de geneesmiddelen bij huidkankerpatiënten, die door een aanpassing van de kankercellen ontstaat. Dat schrijven onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) donderdag in het gezaghebbende blad Nature.

De onderzoekers onder leiding van René Bernards ontdekten waarom de behandeling werkt. De kankercellen worden resistent dankzij de aanwezigheid van een eiwit dat reageert op de aanwezigheid van de medicatie. Zolang de medicijnen worden toegediend, blijft de resistentie aanwezig. Even stoppen met behandelen stopt de resistentie, zodat de cellen weer worden bestreden als er weer medicijnen worden toegediend.

Resistentie verhelpen

Als de resistentie niet wordt verholpen, heeft de behandeling met de medicijnen geen zin meer. Waar de tumor aan het begin van de behandeling slonk, doet hij dat naarmate de resistentie toeneemt steeds minder. Door de 'drug holiday' wordt dat voorkomen. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top