ACTUEEL

Sigarettenverbod voor wie na 2000 geboren is

Sigarettenverbod voor wie na 2000 geboren is

De Britse beroepsbond van artsen pleit voor een strenge anti-rookwet die de verkoop van tabak aan iedere Brit die na 2000 is geboren verbiedt. Dit generatiegebonden tabaksverbod betekent het dat het tabaksgebruik in de loop der jaren voor iedereen illegaal wordt.

Experts hebben de machtige British Medical Association verzocht bij de regering te lobbyen voor een dergelijk verbod. Dat melden Britse media. Met het verbod willen artsen het aantal mensen dat sterft aan de gevolgen van roken terugdringen. Ieder jaar sterven meer dan 100.000 Britten aan ziekten die door roken zijn veroorzaakt. Zo'n 20 procent van de Britten rookt.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

28 maart 2014

Dit gaat veel en veel te ver. De extra zorgkosten veroorzaakt door het roken worden waarschijnlijk al volledig gecompenseerd door de zeer hoge tabaksaccijnzen. Zie http://www.gezondezorg.org/preventiebeleid.php#roken. Het voorstel van de BMA zou zeer ongewenst paternalisme inhouden.

Het zou wel goed zijn een rookverbod in en op de terreinen van middelbare scholen in te stellen, rookgelegenheden voor personeel uitgezonderd. Want dat is paternalisme dat ongewenst fraternalisme bestrijdt (men begint meestal met roken om mee te doen met de groep, niet omdat men het zo lekker vindt.)

Het zou ook een goede zaak zijn om afschrikwekkende foto's op de verpakkingen te verplichten, want dat blijkt effectiever dan alleen teksten, en het is waar dat roken een zeer ongezonde en sterk verslavende gewoonte is. En uiteraard dient het rookverbod in de horeca behoorlijk gecontroleerd te worden. Maar daar moet het bij blijven.

Het BMA-voorstel gaat veel en veel te ver.

De Bekker

31 maart 2014

Tegelijkertijd: de generatie van na 2000 heeft nog geen stemrecht, geen lobby, geen flauw vermoeden hoe dodelijk de effecten van roken zijn. Er zijn externe effecten die nooit gecompenseerd zullen worden door accijnzen, zoals longkanker door meeroken en bovenal een ultieme stanklucht rond rokers.

Rookvrij is gezonder. Niet goedkoper. Maar daar gaat het volstrekt niet om. Alles is gezondheid ;-)

Kortom: uitstekend idee!

de Vries

31 maart 2014

Prima idee, en ook nog eens gemakkelijk te controleren. De tabakswinkels krijgen tijd om zich aan te passen en de staat om aan de verminderende accijnsinkomsten te wennen. Kortom, doen!

Top