ACTUEEL

Minister krijgt Stop Darmkanker Award

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de Stop Darmkanker Award 2014 gekregen. Schippers krijgt de onderscheiding van de Stichting Pixels tegen Darmkanker/Stop Darmkanker Nederland vanwege haar inzet voor een breed bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

In haar ontvangstrede bedankte Schippers  “al die mensen die keihard hebben gewerkt om ervoor te zorgen dat we dit jaar konden beginnen met het bevolkingsonderzoek darmkanker”. “Zij doen het echte werk”, aldus Schippers. “De mensen van het RIVM, patiëntenorganisaties, coloscopiecentra, screeningsorganisaties, huisartsen, pathologen, maag-darm-lever-artsen, de mensen in de laboratoria, ict-ers, verzekeraars, en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Bewustwording

Schippers sprak de verwachting uit dat het bevolkingsonderzoek bijdraagt aan een grotere bewustwording. “We hebben het wel vaak over gezonde voeding en lekker koken- hele tv-programma’s gaan erover. Maar het is precies zoals Midas Dekkers zegt: over de afloop ervan gaat het zelden. Hij schreef er een boekje over. Door gewoon vaker achterom te kijken, kunnen we veel leed voorkomen. Dan moet je natuurlijk bij onzekerheden wel naar de huisarts gaan en die moet natuurlijk goed geïnformeerd zijn.”

Tegenstanders

Schippers adresseerde ook nog kort de  tegenstanders van de campagne. “Er zijn ook tegenstanders. Mensen, deskundigen, wetenschappers die vinden dat we veel overhoop halen bij veel mensen. Dat we gezonde mensen risico’s laten lopen met de coloscopie, onrust zaaien die dan achteraf onnodig blijkt. Dat is inherent aan screening. Daarom is het ook een besluit dat we niet lichtvoetig hebben genomen.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top