ACTUEEL

Radboudumc voert nieuw 'kindalarmsysteem' in

Artsen van het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis geven ouders van zieke kinderen een stem in een signaleringssysteem voor dreigende problemen. Het systeem meet niet alleen de hartslag, bloeddruk en andere vitale functies. Ouders, artsen en verpleegkundigen kunnen ook een ‘niet-pluis-gevoel’ aangeven. Dit moet de kans verkleinen op een ernstig gecompliceerd ziekenhuisbeloop.

Deze 'worried signs' van ouders voorspellen goed of er daadwerkelijk iets aan de hand is. “Als we bij calamiteiten terugkijken, zien we vaak dat een moeder al uren daarvoor heeft gezegd: hier klopt iets niet met mijn kind, dit is echt anders dan anders”, zegt hoofd kinderchirurgie Marc Wijnen in de Volkskrant. “Dat moeten we als artsen serieus nemen.” Ouders weten als geen ander wanneer hun kind zich anders gedraagt dan normaal.

'Worried signs'

Door het meenemen van de 'worried signs' worden afwijkingen in het ziektebeloop nog eerder gesignaleerd. Hierdoor kan het behandelend team sneller maatregelen nemen om verdere achteruitgang te voorkomen. Het Radboudumc voert als eerste ziekenhuis in Nederland het nieuwe signaleringssysteem PRESS in. Dit staat voor Pediatric Risk Evaluation & Stratification System.

Het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis voerde drie jaar geleden al een kleiner 'kinderalarmsysteem' in. Daarin werden alleen de vitale functies gevolgd. Met dit systeem kon 70 procent van de kinderen die op de intensive care belandt, vroegtijdig worden ontdekt. Om dit percentage te vergroten is het systeem uitgebreid met andere risicofactoren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top