ACTUEEL

‘Ernstige’ grap met rekenmodel scoort

Een rekenmodel om de overlevingskansen van ziekenhuizen in te schatten. De berichtgeving over dit onderwerp op de Skipr-site werd in korte tijd bijna vierduizend keer bekeken, ook al begreep de goede verstaander dat het hier een 1 aprilgrap betrof.

Aan de hand van het fictieve rekenmodel zouden ziekenhuizen een kwantitatief gefundeerde inschatting kunnen maken van het gevaar van faillissement, zo beloofde bedenker Jaap van den Heuvel, tevens bestuursvoorzitter van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.

Risicovol

Van den Heuvel kan begrijpen dat niet iedereen direct in de gaten had dat het om een 1 aprilgrap ging. “Het is ook niet zomaar een 1 aprilgrap, maar het gaat echt om een groot probleem, dat veel mensen bezighoudt”, licht Van den Heuvel de achterliggende financiële zorgen van de ziekenhuizen toe. “Dus reageren ze met veel emoties. Ik weet honderd procent zeker dat er de komende tijd ziekenhuizen klem raken tussen banken en zorgverzekeraars, zeker als accountants de jaarrekening niet goedkeuren. Vroeger waren de ziekenhuizen voor de banken een relaxte manier om geld te stallen, maar nu horen we tot de meest risicovolle bezigheden.”

Op de vraag of hij naar aanleiding van zijn ludieke protest ook reacties van de zijde van zorgverzekeraars of banken heeft gehad, moet Van den Heuvel ontkennend antwoorden. “Die mogen waarschijnlijk niet reageren van hun PR-mensen”, vermoedt Van den Heuvel.    

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top