Tech

Ziekenhuizen investeren massaal in beter EPD

Ziekenhuizen investeren massaal in beter EPD

Zo'n 40 procent van de Nederlandse ziekenhuizen stapt over op een nieuw elektronisch patiëntendossier (epd) annex ziekenhuisinformatiesysteem (zis). De overige ziekenhuizen investeren in de doorontwikkeling van hun huidige epd/zis-systemen. Dit blijkt uit een overzicht van adviesbureau M&I/Partners, meldt Computable.

Zeven ziekenhuizen hebben in 2013 gekozen voor een nieuw systeem en veertien hebben een selectietraject in gang gezet. Daarnaast verwacht M&I/Partners dat ruim vijftien ziekenhuizen op korte termijn een selectietraject voor een nieuw epd of zis starten. Hiermee komt het aantal ziekenhuizen dat op nieuw epd/zis overstapt op bijna veertig. Dit is zo'n 40 procent van het totaal aantal ziekenhuizen (92) in Nederland.

Hogere eisen

Ziekenhuizen stellen steeds hogere eisen aan hun informatievoorziening, stelt M&I Partners. Dit komt doordat goede digitale ondersteuning van de zorg steeds belangrijker wordt. Daarnaast wordt het delen van informatie in een ziekenhuis steeds belangrijker, evenals het delen van informatie met ketenpartners. Ziekenhuizen worden ook steeds meer verplicht om inzichtelijk te maken waarmee het bezig is en daarover verantwoording af te leggen. Bijvoorbeeld over de sterftecijfers. Dit vraagt volgens het adviesbureau om een beter epd/zis met geïntegreerde functionaliteit. “In zo'n systeem zijn eenmalig vastgelegde gegevens voor meerdere doeleinden te gebruiken en raken onderdelen als dossiervorming, zorglogistiek, zorgadministratie, analyse en rapportage meer en meer onderling verweven”, schrijft Computable.

Standaardoplossingen

Toenemende fusies en samenwerkingen van ziekenhuizen zijn regelmatig aanleiding om tot een nieuw systeem over te gaan. Daarnaast begint het voor ict-afdelingen van ziekenhuizen ondoenlijk te worden hun zelf ontwikkelde oplossingen van geïntegreerde functionaliteit te voorzien en bij te blijven met nieuwe wet- en regelgeving. Ziekenhuizen kiezen dan vaak voor standaardoplossingen op de markt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top