ACTUEEL

Unie KBO opent meldlijn ouderenzorg

Met een speciale meldlijn gaat de Unie KBO de problemen in de uitvoering van de ouderenzorg inventariseren. Gedurende de maanden april en mei staan KBO-vrijwilligers klaar om klachten en problemen te registreren.

De Unie KBO maakt zich grote zorgen over onbedoelde neveneffecten van alle hervormingen in de ouderenzorg.“Dat ouderen langer thuis blijven wonen is een positieve ontwikkeling”, aldus de ouderenorganisatie. “Maar wat als je echt veel hulp nodig hebt en je krijgt het niet meer opgelost? Hoe moet het dan allemaal geregeld worden?”

Gedwongen verhuizing

Unie KBO onderstreept dat ook professionals als huisartsen aangeven dat ze zich zorgen maken over ouderen die langer thuis blijven wonen. "Gemeenten, zorgverzekeraars en thuiszorgorganisaties moeten vanaf 1 januari 2015 gezamenlijk en in goed overleg zorg gaan leveren", stelt Unie KBO. "Discussies over de verdeling van verantwoordelijkheden zijn aan de orde van de dag, bijvoorbeeld over het persoonsgebonden budget."

Daarnaast is de verscherpte toegang tot het verzorgingshuis in gang gezet. Voor patiëntenfederatie NPCF en het Nationaal Ouderenfonds reden om samen met ouderenkoepel CSO vorige maand al een meldpunt 'gedwongen verhuizingen’ te openen. Voor de zomer zal de Unie KBO, samen met de andere CSO- ouderenorganisaties, de bevindingen aan staatssecretaris Martin van Rijn en aan de Tweede Kamer overhandigen. 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top