Finance

‘Declaratiesysteem lokt fraude uit’

Ziekenhuizen hebben zich tegenover de NOS beklaagd over het ingewikkelde declaratiesysteem. Dit zou volgens de ziekenhuizen fraude uitlokken en er voor zorgen dat patiënten suboptimale zorg ontvangen.

Volgens de financiële experts van zes ziekenhuizen zijn steeds vaker gedwongen tot creatief boekhouden om betaald te krijgen voor al hun werk. Als ze zich netjes aan de regels van het financieringssysteem houden, krijgen ze niet alles vergoed.  Volgens de experts zijn de declaratieregels -in het bijzonder die voor nieuwe, innovatieve zorg- zo ingewikkeld, dat patiënten om die reden niet altijd de best beschikbare behandeling krijgen.

Angst

De experts wilden hun verhaal alleen anoniem doen, zo meldt de NOS. De ziekenhuizen zijn bang dat openlijke kritiek zal leiden tot bijzondere aandacht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die legde onlangs het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een boete op van 2,5 miljoen euro vanwege onrechtmatige declaraties. Bovendien moest het ziekenhuis bijna 25 miljoen euro terugbetalen.

De NZa wil niets van de kritiek weten en stelt dat de regels helder zijn. De zorgautoriteit zegt dat er bovendien mogelijkheden zijn om afspraken te maken over declaraties van nieuwe en innovatieve operaties.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

3 april 2014

eigenlijk non-nieuws, ook op Skipr e.a. zorg Media zijn talloze bijdragen aangeleverd. Interessanter is waarom de politiek consequent wegkijkt.

Klap

3 april 2014

Wat deze financiële experts eigenlijk zeggen is dat volgens hun frauderen mag of op z'n minst begrijpelijk is als je geld tekort komt. Een vreemd uitgangspunt voor financiële experts. Als iedereen daar zo mee omgaat krijg je wel erg veel maatschappelijke problemen.

Anoniem

4 april 2014

Voor de niet praktiserende NZa is het systeem helder en duidelijk blijkt uit het artikel. De praktijk op de werkvloer blijkt weer eens weerbarstig en is dus anders bij diegenen, die hun kunsten en werkzaamheden ten behoeve van de brode van henzelf, hun medewerkers en alle vaste kosten van huisvesting met alles er op en er aan, moeten declareren om te kunnen blijven bestaan. Alleen de zon komt tot heden voor niets op, denk men.
Maar niet alleen de zon komt op, de volgende vraag komt ook op: Heeft de NZa juist wel of juist geen voldoende verstand van de praktijk op de werkvloer, waarvoor de uitgevaardigde regels weer eens bedoeld zijn. Of is het juist onder de declaranten een kwestie van grove onkunde van regels en kennis, hoe men op voor de NZa begrijpelijk en acceptabel dient te declareren. Ze zullen toch niet met zo velen opzettelijk onterecht declareren. En hoeveel extra tijd dient men er als declarant voor uit te trekken om de juiste bevallige declareer-oefeningen aan de rekstok der declareerbaarheid te voltooien? Is de tijd van het ook immer meer tijd innemende proces van vastleggen van alle finesses voor de stervelingen-collega's ook declareerbaar voor een bijpassend tarief? Op een ochtend één korte behandeling en een zeer forse verslagtijd met bijbehorende declareertijd, die zeker samen veel meer tijd als de hele behandeltijd in beslag gaat nemen? Wat rechtvaardigt deze waanzin?
Naarmate alles "perfecter" georganiseerd wordt, wordt kennelijk ook de chaos systematisch groter met als gevolg letterlijke misrekeningen bij de declaraties. Het wordt als maar meer verwarrend, meer "boekhouden" en meer uitgebreide verslagen schrijven.
De declaraties worden dus kennelijk ook nog eens systematisch digitaal en daarna ook nog handmatig gecontroleerd, zeker een soort extra werkverschaffing en kostenverschaffing door de NZa, en, daar dient ook eens over nagedacht te worden, wat kost dat meer als dan de vermoede "foute" declaraties gewoon geaccepteerd worden? En bij afkeuring van de "foute" declaratie, terecht en/of onterecht, moeten de declaranten ook nog eens opnieuw de afgekeurde declaraties invullen om toch nog ietsje vergoeding voor hun werkzaamheden te kunnen verkrijgen. Ik mag niet meer mee doen, maar zou hier wel stapelgek van worden.
Misschien kan de NZa op hun gezag en op hun directe kosten perfect door hen afgerichte administrateurs fulltime aan alle declarerende medici ter beschikking stellen? Dan kan het allicht naar aller genoegen nog eens goed komen tussen alle betrokken partijen.
Anders is het straks een kwestie van: De wachtende volgende patiënt is overleden, maar de administratie klopt.
Dit was dan even de waan(zin) van de dag, ik weet het. Maar het moet ook hier niet meer, maar minder gekker worden met alle regels voor alles.

Anoniem

4 april 2014

Bijzonder dat deze "experts" dit beweren. In mijn opfiek dien je dit soort situaties altijd met dbc-onderhoud of de verzekeraar op te lossen en anders gewoon niet te declareren. Creatief boekhouden is en zal altijd fraude blijven en zal nooit een acceptabele oplossing zijn. Deze financiële "experts" verdienen in mijn optiek deze titel dan ook niet.

Eveneens amusant is de redenatie dat dit declaratiesysteem fraude uitlokt. In het oude systeem was het upcoden veel gebruikelijker en eenvoudiger. Ik hoop dan ook dat de NZa de bezem door dit type gedrag haalt. En dat de ziekenhuizen die wel alles netjes doen deze imagoschade bespaart blijven

Kramer

9 april 2014

In de media gaat alle aandacht uit naar het gedrag van de zorgaanbieder. Maar is dat wel terecht? De Stichting Onafhankelijk Hulpverlening (SOH) vindt van niet. Zorgfraude kent ook een andere kant van de medaille. Daarover hebben wij dit artikel geschreven: http://www.soh.nl/zorgfraude/

Top