ACTUEEL

Ggz-aanbieder Dijk en Duin onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt de opnamekliniek van ggz-instelling Dijk en Duin onder verscherpt toezicht. Het separeren van patiënten gaat er niet volgens de regels. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag laten weten.

De eerder gevraagde verbeteringen op het gebied van separeren van patiënten zijn nog onvoldoende doorgevoerd. De IGZ bezocht de opnamekliniek van de locatie in Castricum in februari 2013, december 2013 en februari 2014.

Deze bezoeken maakten deel uit van een landelijk onderzoek naar het terugdringen van separeren waarover later dit jaar een rapport verschijnt. Eind 2013 onderzocht de inspectie daarnaast een melding van de opnamekliniek. Tijdens het bezoek in december bleek Dijk en Duin -onderdeel van de Parnassia Groep - nog niet te voldoen aan de normen voor het separeren van patiënten en eiste de inspectie verbeteringen.

Contact

Bij een vervolgbezoek in februari zag de inspectie onvoldoende verbeteringen. Tijdens separeren moet er minimaal eens per half uur contact zijn met naasten dan wel personeel. Daarover stond echter niets in de separeer- begeleidingsplannen. Het was niet altijd duidelijk of de begeleidingsplannen en het toezicht ook echt waren uitgevoerd. Ook is geen consultatie aangevraagd, terwijl dat wel verplicht is.

Onvoldoende

Volgens de IGZ is de opnamekliniek van Dijk en Duin de afgelopen periode onvoldoende in staat gebleken om de tekortkomingen weg te werken. Daarom wordt de opnamekliniek voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Met onverwachte inspecties controleert de IGZ of het separeren van patiënten volgens de normen gebeurt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top