Finance

Bart Berden: ‘Besparen door slimmer controleren’

Bart Berden: ‘Besparen door slimmer controleren’

Echte fraude is zeldzaam. Een uitgebreid sleepnet om declaraties te controleren is duur en kost onnodig veel tijd. Dit zei professor Bart Berden vorige week op de eerste collegedag van de Master of Health Administration van TiasNimbas in Utrecht.

Hij zei dit in een discussie met studenten over de boete die is opgelegd aan het St. Antonius Ziekenhuis. De echte fraudeurs zijn volgens hem niet te vangen, hoe streng de controles ook zijn. Bovendien is echte fraude volgens hem zeldzaam.

Voorbeeld

Berden wil toe naar slimmere controle. Hij noemt als voorbeeld de leasemaatschappijen. "Het blijkt in die sector zo te zijn dat de mensen met veel boetes voor hard rijden en door rood rijden, ook overtredingen maken op andere gebieden. Dat blijkt een zeer gemakkelijke selectieprocedure te zijn.” Daarnaast suggereert Berden dat ook de expertise van de belastingdienst op dit gebied behulpzaam kan zijn.

Duidelijker

André Rouvoet, bestuursvoorzitter Zorgverzekeraars Nederland, erkende in zijn college dit probleem. De roep om de administratieve regeldruk los te laten wordt volgens hem groter. Maar het is niet duidelijk in hoeverre dit al kan. “Maar dat onze administratieve druk doorschiet, lijkt wel duidelijker te worden.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

edgar

7 april 2014

De financieringsregels voor ziekenhuizen zijn complex en permanent in transitie. Zorgverleners zijn voortdurend bezig om het financieringssteem te doorgronden en al dan niet met behulp van daarin gespecialiseerde bedrijven correct te declareren. Dat is een goede zaak. Het komt echter ook voor dat op sommige plekken in de gezondheidszorg het innovatief vermogen wordt gebruikt voor de declaraties in plaats van voor de zorgverlening. Dat zou blijken uit een recent conceptrapport van VWS Fraude in de medisch specialistische zorg. Voorbeelden zijn het bewust declareren van zorg bij een zorgverzekeraar terwijl men wist dat het niet in het basispakket zit en het knippen van verrichtingen. Zo lang de gepercipieerde kans op detectie gering is en bij detectie hooguit de teveel gedeclareerde omzet moet worden terugbetaald is de verleiding groot bij sommigen. Gratis vissen noemde een zorgverlener dat ooit. Hoe zeldzaam echte fraude is kunnen we niet weten, want de echte fraudeurs kunnen we niet vangen. Wat we wel weten uit andere sectoren van de samenleving is dat het stapelen van controles niet werkt. Systeemaanpassingen en preventie zijn veel doelmatiger. De kunst is om fraude zo goed als onmogelijk te maken, dat is veel effectiever dan de echte fraudeurs te ''vangen''.

Patrick Edgar
projectleider gepast gebruik
Achmea

Top