ACTUEEL

'Meer jodiumpillen bij kerncentrale uitdelen'

De overheid gaat mogelijk in een groter gebied rond kerncentrales jodiumpillen verstrekken aan bewoners. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) overweegt dit huis aan huis te doen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Jodiumtabletten zorgen ervoor dat de schildklier verzadigd raakt met jodium en dus geen (radioactief) jodium uit de omgeving opneemt. Als zich een kernongeval voordoet, is het daarom belangrijk om zo snel mogelijk zo'n pil in te nemen.

Verspreiding

Het ministerie heeft ruim 5 miljoen jodiumtabletten opgeslagen bij een instituut in Arnhem. In Zeeland en West-Brabant hebben huishoudens in elf gemeenten rond de kerncentrales van Borssele en Doel een doosje met die pillen thuis ontvangen. In Limburg (kerncentrale Tihange) zijn afspraken met apothekers gemaakt over de verspreiding van tabletten. In Twente (kerncentrale Emsland) wordt gewerkt aan een decentrale opslag van tabletten.

Het ministerie van Economische Zaken wil de maatregelen bij nucleaire incidenten afstemmen op die in de buurlanden België en Duitsland. Dat betekent volgens Schippers waarschijnlijk dat er grotere zones komen waar bewoners snel jodiumtabletten moeten kunnen krijgen. Of de pillen huis aan huis worden verspreid, via apothekers of op een andere manier, moet nog worden bepaald. Schippers overlegt daarover binnenkort met de veiligheidsregio's en komt dan met een voorstel voor de distributie van jodiumtabletten. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

4 april 2014

Jodiumpillen? Lachwekkend gewoon Schippers en ambtenaren!

Lees hoe het NU met Tokio ervoor staat:

(bron: Deutsche Wirtschafts Nachrichten)

Fukushima: Zwaar radioactief stof op straten in Tokio aangetroffen

‘Enorme fout om in 2020 Olympische Spelen in Japan te houden’ – ‘Aantal kankerpatiënten in Japan gaat binnen 1 tot 2 jaar ongecontroleerd stijgen’

Daken, straten en speelplaatsen in Tokio liggen vol met zwaar radioactief poeder.

De Duitse natuurkundige Sebastian Pflugbeil heeft in de straten van de Japanse hoofdstad Tokio zwaar radioactief stof aangetroffen, dat direct afkomstig is van de gesmolten reactoren van de kerncentrale bij Fukushima. De politiek en media doen er echter nog steeds alles aan om de ernstige gevolgen van de kernramp te bagatelliseren en verdoezelen.


Volgens Pflugbeil, president van de Duitse Vereniging voor Stralingsbescherming, maken zijn metingen hem ‘meer dan ongerust’, en is het een enorme fout om in 2020 de Olympische Spelen in Japan te houden. ‘De condities zijn compleet krankzinnig.’ Bij lukrake metingen in parken, op speelplaatsen of daken van huizen trof hij zwaar radioactief stof aan.

Zwaar radioactief poeder op straat

‘Tijdens mijn laatste bezoek aan Japan heb ik fenomenen waargenomen, die ik nog nooit heb gezien,’ aldus Pflugbeil. Zwart pulverachtig bezinksel, te vergelijken met opgedroogde plassen, ligt er gewoon op straat. Dit poeder is zo radioactief, dat het alleen van de gesmolten kernreactoren van Fukushima afkomstig kan zijn. Het vormt vooral een gevaar voor spelende kinderen.

‘Telkens weer moet men vaststellen dat ontsmette oppervlakten na enige tijd opnieuw zijn besmet. Niemand weet hoe men de radioactiviteit uit de beboste bergen moet verwijderen. Iedere regenbui en ook het smelten van sneeuw brengt bevuild water in de dalen, beken en rivieren.’

Dagelijks 800m3 radioactieve drap in milieu

Al drie jaar komt er dagelijks 800 kubieke meter radioactieve drab in het Japanse milieu terecht, waarvan de helft in de zee en de helft in het grondwater. Tepco, de beheerder van de centrale, zegt weliswaar het besmette water te filteren, maar de meeste filters zijn defect, en het gevaarlijke strontium kan al helemaal niet gefilterd worden. Wetenschappers hebben nog geen idee hoe dit moet.

Tepco zet bovendien de Japanse maffia (Yakuza) in, die daklozen en ongeschoolde arbeiders naar Fukushima brengt. Die moeten met blote handen in en rond de hoog radioactieve centrale aan het werk. Een aantal van hen is ernstig ziek geworden of gestorven; van anderen wordt nooit meer wat gehoord.

Nog steeds dreigt een catastrofe

Bovendien hangen de gevaarlijke gebruikte brandstofstaven in eenheid 4 nog steeds in een soort kuip. Als slechts één daarvan kapot gaat, betekent dat een catastrofe. ‘Dan kan men er alleen nog maar vandoor gaan.’

In eenheden 1 en 3, waar de kernsmeltingen hebben plaatsgevonden, is de situatie zo complex, dat er in drie jaar nog geen enkele vooruitgang is geboekt. De extreem hoge straling zal daar nog tientallen jaren blijven hangen. Een goede oplossing gaat niemand van ons tijdens zijn leven nog meemaken, denkt Pflugbeil.

‘Binnen 1 tot 2 jaar ongecontroleerde stijging kanker’

De autoriteiten bagatelliseren de gevolgen van de kernramp, omdat ze de Japanse bevolking rustig willen houden. Daarbij worden ze geholpen door buren, collega’s en familie van de overlevenden, die de sociale problemen van de slachtoffers moe zijn geworden. Over de toekomstige medische gevolgen wil men het al helemaal niet hebben, vooral omdat nog niemand de ernst daarvan kan inschatten.

Bij de hulp aan mensen heerste volstrekte willekeur. Sommigen gezinnen kregen een schadevergoeding omdat ze uit hun besmette woningen moesten vertrekken, hun buren echter niet. Anderen moeten nog steeds hypotheek betalen voor een huis waar ze al jaren niet meer kunnen wonen. ‘We kunnen ons moeilijk indenken wat de mensen in Japan moeten doormaken. Ondertussen biedt de politiek mensen die naar Fukushima terugkeren een nieuw huis aan. Ze zijn namelijk bang dat het gebied steeds verder wordt verlaten.’

Pflugbeil vreest dat het aantal kankergevallen in Japan binnen één tot twee jaar ongecontroleerd zal gaan stijgen. Ook de Stille Oceaan zal tientallen jaren lang radioactief besmet blijven. ‘Het argument van de atoomlobby dat de radioactiviteit in zee wordt verdund, is absolute onzin.’

Tsjernobyl had wél gevolgen voor Europa

Hij wijst op West Europa, waar na de ramp in de Oekraïense centrale Chernobyl werd beweerd dat de vrijgekomen straling geen schade aan gezondheid had veroorzaakt. Na ongeveer 10 jaar werd echter duidelijk dat ook in West Europa het aantal gevallen van leukemie, Downsyndroom, geboorteafwijkingen en zuigelingensterfte als gevolg van de ramp duidelijk was toegenomen. Zo’n 250.000 baby’s, voornamelijk meisjes, stierven nog voor de bevalling.

‘Het is serieus te vrezen dat dit alles nu al in Japan plaatsvindt, maar de problemen worden nog steeds genegeerd, besluit Pflugbeil.
(1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Top