ACTUEEL

'Aanpak fraude maakt weinig indruk op artsen'

Medisch specialisten denken dat de kans klein is dat fraude met declaraties ontdekt wordt. Ze zijn bovendien niet erg onder de indruk van de aanpak van fraude. Dat staat in een risicoanalyse die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op verzoek van de Tweede Kamer heeft uitgevoerd. Het conceptrapport is in handen van RTL Nieuws.

Cosmetische behandelingen 

Vooral het risico dat niet-verzekerde zorg of niet verrichte behandelingen worden gedeclareerd is groot, aldus de analyse. Als voorbeelden staan in het rapport cosmetische behandelingen die onder het mom van een ingreep met een medische indicatie worden gedeclareerd. Experts van bijvoorbeeld verzekeraars, politie en inspectie zeggen dat artsen de kans op sancties laag inschatten.

NZa verkent frauderisico's

Het ministerie laat weten dat het gaat om een verslag van verkenningen over frauderisico’s dat gebruikt wordt voor een groter onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit. De minister wil pas reageren als het volledige onderzoek is afgerond. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

7 april 2014

Plastische chirurgen zijn dol op opereren buiten reguliere ziekenhuizen. Daar zit nog wat rek in de privé kliniekjes om te sjoemelen. Heb jaren in die schemerige wereld van privé klinieken en het grote geld een flinke omzet gedraaid en geen haan die ernaar kraaide. Nu wordt het te heet onder mijn voeten want men zit tegenwoordig met die transparantie waan overal er bovenop.
Neem geen risico's mensen je wordt eruitgezeefd is mijn ervaring en het gaat je heel veel geld kosten!

Anoniem

7 april 2014

Misschien begrijp ik het niet helemaal maar als een medisch specialist een behandeling uitvoert, is de patiënt doorgaans verwezen door een huisarts. Er zijn dan dus twee artsen betrokken bij de vraag of iets gewenst / nodig is. Het commentaar in het rapport komt me dan ook nogal dom voor, en lijkt vooral bedoeld om de volgende stap te zetten in het aan de schandpaal nagelen van artsen. Het rapport laten lekken is overigens ook al zo'n bijzonder aspect in wat we moeten beschouwen als een uitgekiende communicatiestrategie met voormeld doel.

Mitrasing

7 april 2014

8 jaar na dato probeert de NZa nog achter de fraude aan te komen... En aan wie was die taak uitbesteed?

Bezorgd

7 april 2014

Dus de premiebetaler van ziektekosten heeft al een flink aantal jaren gezamenlijk betaald voor cosmetische ingrepen die medisch gezien niet noodzakelijk werden geacht? Dit is m.i. ethisch gezien onverantwoord ...en waarschijnlijk hadden velen dit soort ingrepen ook zonder vergoeding van een zorgverzekeraar kunnen betalen?
Wat zal dat wel niet aan extra inkomsten opleveren en werkgelegenheid voor de controleurs.

Heringa

8 april 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 08-04-2014 16:32.

Top