ACTUEEL

ActiZ doet oproep voor extra budget zzp 4-zorg

Branchevereniging ActiZ doet een oproep aan de politiek om budget dat extra vrij komt voor de zorg te investeren in zorg voor cliƫnten met een zorgzwaartepakket (zzp) 4. Deze mensen zouden een garantie moeten krijgen dat ze in een verpleeg- of verzorgingshuis terecht kunnen als zij het thuis, zelfs met zorg en ondersteuning, niet meer redden.

De oproep van ActiZ komt nadat PvdA, SGP en ChristenUnie een meevaller van 250 miljoen euro willen investeren in de zorg.

Sociaal geïsoleerd

Volgens schattingen van ActiZ gaat het om een groep van ruim 31.000 mensen die op dit moment een indicatie zzp 4 hebben. Dit zijn mensen met lichamelijke beperkingen die sociaal geïsoleerd zijn, of mensen die dwalen, verward zijn of dementie hebben, en er zelf niet aan denken om te eten en hun medicijnen te nemen. Ongeveer de helft van de mensen met een zzp 4 kunnen vanaf 2016 nog in een verzorgingstehuis terecht. Als zij voldoende zorg van familie en buren kunnen krijgen, moeten ook zij echter thuis blijven wonen. ActiZ wil nu dat iedereen met zzp 4 voor een verzorgingstehuis in aanmerking komt.

De intramurale ouderenzorg wordt de laatste jaren flink afgebouwd. Sinds 1 januari 2014 komen ouderen met de indicatie zzp 3, het verzorgingshuis niet meer in. Ouderen met zzp 1 en zzp 2 werd in 2013 al toegang tot een verzorgingshuis ontzegd.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top