Tech

ThuismeetApp doorstaat klinische trial

ThuismeetApp doorstaat klinische trial

Patiënten met COPD of hartfalen hoeven minder naar het ziekenhuis. Zij kunnen voortaan zelf hun lichaamswaarden meten en die via hun smartphone doorgeven aan hun zorgverleners. De benodigde Thuismeetapp heeft daarvoor de klinische trial ten behoeve van de CE-certificering als medisch hulpmiddel succesvol afgerond.

Dat laten de ontwikkelaars weten. De app is een initiatief van FocusCura en Medisch Service Center MooiZo. In het kader van een klinische evaluatie is de software getest door patiënten en zorgverleners van het Slingeland Ziekenhuis en Sensire in Doetinchem en het Maasziekenhuis en thuiszorg Pantein in Boxmeer.

Met een CE-keur, mag een App gebruikt worden in heel Europa. Patiënten hebben nog wel randapparatuur nodig om de bloeddruk, het gewicht of de CCQ-score op te meten. De laatste waarde zegt iets over de gezondheidstoestand van COPD-patiënten.

Beveiligde verbinding

De doorgegeven waardes komen binnen bij de betrokken verpleegkundig specialist en op het Medisch Service Center. Aan de hand van een protocol wordt bepaald wat er vervolgens moet gebeuren. Tonnie Vogel van het Medisch Service Center MooiZo: “In sommige gevallen is een beeldcontact voldoende. In andere gevallen schakelen we het ziekenhuis direct bij, sturen we onze wijkzorg langs of informeren we de huisarts”.

De ontwikkelaars verwachten dat patiënten hun waardes thuis vaker zullen meten en dat afwijkingen op het normale patroon daardoor sneller aan het licht komen. Ze willen daarmee voorkomen dat de chronische aandoening plotseling escaleert. De app maakt ook een beveiligde beeldverbinding mogelijk.


2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaspers

9 april 2014

Goed te lezen dat dit soort ontwikkelingen serieus genomen worden en hiervoor CE wordt aangevraagd en verkregen.

Meteen bij de ontwikkeling van een Medica App rekening houden met een CE keurmerk, vergt een investering, maar dit is voor zorg- consumenten en -verleners de enige manier om het kaf van het koren te scheiden in Medische App's

Arkesteijn

20 april 2014

Goede ontwikkeling natuurlijk.... Maar sinds wanneer is er 'randapparatuur' nodig voor het invullen van een CCQ?

Top