ACTUEEL

Ziekenhuis nabij voor veel Nederlanders

De meeste Nederlanders wonen binnen een straal van vijf kilometer van een ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verschillen tussen provincies

Inwoners van de Randstad zijn beter af dan mensen uit andere provincies. Friezen wonen gemiddeld negen kilometer van het dichtstbijzijnde ziekenhuis, Zuid-Hollanders hoeven gemiddeld slechts vier kilometer te reizen om gespecialiseerde zorg te krijgen.

Maximaal 44 kilometer

“Inwoners van de Randstad wonen niet alleen dicht bij een ziekenhuis; ze hebben ook de grootste keuze. In veel buurten van Delft staan zelfs 25 of meer ziekenhuizen binnen een straal van 20 kilometer'', aldus het CBS. Eén op de tien Nederlanders heeft één ziekenhuis binnen een afstand van twintig kilometer. Dat geldt vooral voor het Noorden, Flevoland en Zeeland. Wie in de kop van Groningen, het zuidwesten van Friesland en vier van vijf Waddeneilanden woont, moet 20 kilometer reizen. Volgens het CBS moeten Terschellingers die op het Oostereind wonen het verst reizen: 44 kilometer. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top