Tech

Cybercriminelen steeds actiever in zorg

Cybercriminelen steeds actiever in zorg

Van alle sectoren heeft de zorg in 2013 de meeste cyber-aanvallen en data-lekken te verwerken gekregen. Dat blijkt uit het jaarlijkse, internationale digitale veiligheidsonderzoek van IT-bedrijf Symantec. Van alle vastgestelde lekken en aanvallen had 37 procent betrekking op de zorg.

Volgens Symantec groeit de belangstelling van cybercriminelen voor de zorg  omdat  weinig sectoren zoveel verschillende, individueel herleidbare informatie vastleggen en opslaan. Met name kwaadwilligen die op iemands digitale identiteit uit zijn kunnen in zorginstellingen relatief eenvoudig aan complete persoonlijke profielen komen.

Valse facturen

Een bijzondere vorm van zorg-gerelateerde cybercrime is het stelen van patiënten- en of verzekeringsdossiers. Criminelen kunnen daarmee valse facturen declareren, behandeling  op kosten van het slachtoffer krijgen  en medicijnen ophalen voor eigen gebruik dan wel doorverkoop.  Slachtoffers kunnen hierdoor voor duizenden euro’s gedupeerd worden. Ook kan hun ziektekostendekking in het geding komen of kunnen medische dossiers vervuild raken.

Vertekening 

Symantec geeft wel aan dat de hoge mate van regulering van de zorg voor een vertekend beeld kan zorgen. Die sterke regulering betekent onder meer dat partijen gehouden zijn om digitale incidenten te melden, waar zulke voorvallen in andere  sectoren nog verzwegen kunnen worden. Daarbij kunnen zulke incidenten rekenen op royale media-aandacht.    

Mega-lek

Uit het jaarrapport komt naar voren dat ook andere sectoren groeiende hinder van lekken en aanvallen ondervinden. Symantec ziet een toename van 62 procent ten opzichte van 2012. Ook de omvang van de datalekken groeit. Noteerde Symantec in 2012 één data-lek waar de gegevens van meer dan 10 miljoen mensen mee gemoeid waren, in 2013 waren er zeker acht van zulke lekken. In totaal kwamen in 2013 digitale gegevens, zoals creditcardinformatie, geboortedata, sofinummers en logingegevens, van meer dan een half miljard mensen op straat te liggen. In 2011 was dit cijfer nog 232 miljoen. Om deze reden duidt Symantec 2013 aan als het  ‘Year of the Mega Breach’.

 

 

 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Kors

16 april 2014

Ja, dat herkennen wij ook wel. Maar vaak zijn het niet alleen hackers, maar ook personeel. Wij zien dat namelijk vaak met zgn. <a href="http://www.wesecure.nl/oplossingen/security-management/data-governance" title="Data Governance" class="more">Data Goverance</a> audits. Als wij voor een bepaalde tijd monitoren zien we vaak een enorme toename van het raadplegen van files en medische bestanden als er bv een bekende Nederlander in het ziekenhuis ligt.

Top