Tech

'Patiënten willen medische kennis maximaal benutten'

'Patiënten willen medische kennis maximaal benutten'

Maximale benutting van medische kennis, een persoonlijk gezondheidsdossier en 24 uur per dag toegang tot zorg met inzet van de nieuwe media.

Dat zijn drie van de zes trends die zijn aangegeven door patiëntengroepen, binnen het project 'Het stormt in de polder', een zoektocht naar de ideale contouren van het zorglandschap. De zes trends worden gepresenteerd tijdens een slotdebat op 15 mei.

Versnellen

Patiënten geven aan dat ze graag willen dat artsen hun medische kennis maximaal benutten. Zo denken ze aan het versnellen en vergemakkelijken van intercollegiaal overleg en toepassen van recente en voor de patiënt relevante kennis uit best practices en onderzoek. Ook willen ze dat kennis meer met de patiënt wordt gedeeld en ze de weg wordt gewezen in 'het oerwoud van informatie op internet.'

Persoonlijk dossier

Een andere wens is een persoonlijk gezondheidsdossier. De meeste patiënten moeten veel moeite doen om te weten wat er over hen op papier staat. Daarnaast merken ze dat de informatie feitelijk niet altijd juist is. Ook willen ze graag dat in acute situaties de juiste informatie beschikbaar is. Een andere trend die naar voren komt is dat patiënten het liefst 24 uur per dag, 7 dagen per week toegang willen tot zorg. Zo is er de wens voor (meer) online consulten bij huisartsen of gebruik van teledermatologie.

Vier niveaus

De trends komen voort uit het project 'Het stormt in de polder - een anticiperende kijk op het zorglandschap'. Vorig jaar werd een rapport gepresenteerd door PharmaPartners en PinkRoccade Healthcare, waarin de partijen de zorg schetsten op vier niveaus: landelijk, regionaal, in de wijk en aan huis.

Onderbelicht

In deze zorgvisie was de visie van de patient onderbelicht, daarom is er het afgelopen jaar júist met deze groep gepraat. Daaruit kwamen zes veranderingen naar voren, die in samenwerking met de NPCF zijn getoetst en tijdens het slotdebat worden gepresenteerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top