ACTUEEL

‘Cijferpalet moet patiënt helpen bij artsenkeuze’

Patiënten moeten in de toekomst op basis van een palet van kwaliteitscijfers zelf kunnen kiezen waar en door wie zij het liefste behandeld willen worden. Dat bepleit cardioloog en bestuurslid Marcel Daniëls van de Orde van Medisch Specialisten (OMS).

Met het pleidooi voor een cijferpalet reageert de orde op de publicatie van de nieuwste praktijkvariatiecijfers van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De OMS is een groot voorstander van meer transparantie in de zorg, maar is tegelijk bezorgd over de verspreiding van betekenisloze gegevens en lijstjes waar patiënten weinig aan hebben of verkeerd informeren.

Geen norm

De OMS wijst erop dat de data van ZN zijn gebaseerd op declaratiegegevens uit 2011. "Kortom: de cijfers zijn gedateerd en niet herleidbaar tot afzonderlijke zorgactiviteiten die de medisch specialist heeft verricht", aldus de orde. "Ook is er geen norm bepaald. Wat is bij welke aandoening nu de beste mate van praktijkvariatie? Wanneer is er sprake van onderbehandeling en wanneer van overbehandeling? Dit is nu nog niet duidelijk."

Test

“Wij denken dat je toe moet naar een palet van cijfers, waar patiënten uit kunnen halen wat ze belangrijk vinden”, licht Daniëls het standpunt van de orde toe in dagblad Trouw. “Enigszins vergelijkbaar met de testscores van de Consumentenbond. Die zet bijvoorbeeld wasmachines onder elkaar en wie dan een groot belang hecht aan een frontlader, kijkt meteen naar dat aspect.”

De OMS is verheugd dat ZN nu aangeeft dat er een gezamenlijke verdiepingsslag nodig is om de cijfers over praktijkvariatie betekenisvol te maken. De OMS wil ook patiëntenorganisatie NPCF hierbij betrekken.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top