ACTUEEL

Dijsselbloem hoopt op zorgakkoord maandag

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën hoopt dat het kabinet het maandag met de regeringspartijen en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP eens kan worden over extra budget voor de zorg. Dijsselbloem zit eerst met de financieel specialisten om de tafel, daarna sluiten waarschijnlijk de fractievoorzitters en premier Mark Rutte aan.

Volgens Dijsselbloem hoeft de begroting voor volgend jaar op dit moment nog niet klaar te zijn. “ Er is één onderdeel dat haast heeft en dat gaat over de zorg. Omdat het wetsvoorstel van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid deze week in de Kamer behandeld wordt.”

Meevaller

Het begrotingsoverleg verloopt volgens Dijsselbloem “uitstekend”. Hoe groot de meevallers en tegenvallers zijn op de rijksbegroting kan hij nog niet zeggen. De ronde langs alle ministeries is nog niet afgerond. Dijsselbloem rekent in elk geval op een meevaller van 500 miljoen euro om de lastenverlichting te betalen die VVD en PvdA hebben afgesproken in hun deal waarbij de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel ging. Daarnaast is er waarschijnlijk wel 200 tot 250 miljoen euro voor extra geld in de zorg. De onderhandelende partijen zijn het alleen nog niet eens over de hoogte van het budget en over de vraag of dat voor een of enkele jaren genoeg is of niet.

Tegenvaller

Dijsselbloem kampt ook met een naar eigen zeggen “grote tegenvaller” doordat het bruto binnenlands product fors groter uitvalt als gevolg van een nieuwe Europese rekenmethode. De afdracht aan de EU en aan Ontwikkelingssamenwerking, allebei uitgedrukt in een percentage van het bbp, stijgen daardoor. Bronnen meldden het ANP eerder dat het kabinet daardoor enkele honderden miljoenen euro's extra kwijt is. Dijsselbloem wilde dat bedrag niet bevestigen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top