ACTUEEL

Akkoord op hoofdlijnen voor langdurige zorg

Akkoord op hoofdlijnen voor langdurige zorg

Kabinet, coalitie en de drie bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn het maandagavond eens geworden over "de contouren" van een extra bijdrage voor de zorg. Premier Mark Rutte heeft dat na afloop van politiek topberaad gezegd. Hij wilde geen verdere details noemen.

Dinsdagochtend om 11.00 uur spreken de zorgwoordvoerders van de fracties verder over de financiële invulling. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom zei "blij" te zijn met het pakket. Hij suggereerde dat er structureel meer geld komt voor de zorg. "Ik ben een tevreden man", voegde hij eraan toe.

Puzzel

Ook fractieleiders Arie Slob (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66) wilden alleen kwijt dat de contouren rond zijn. Slob zei zich hierin "te kunnen vinden", maar de "puzzel is nog niet helemaal gelegd". Volgens Pechtold kan de zorgwet volgende week in de Tweede Kamer worden behandeld na dit akkoord.

Vorige week kwamen onbevestigde berichten naar buiten dat er waarschijnlijk 200 miljoen euro extra beschikbaar komt voor de langdurige zorg. Branchevereniging ActiZ deed vervolgens een oproep aan de politiek om het extra budget te investeren in zorg voor cliënten met een zorgzwaartepakket (zzp) 4. De berichten werden vervolgens tegengesproken, maar over het weekend kwam een akkoord toch dichterbij.

Tegenvaller

Maandag maakte minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bekend dat het kabinet een nieuwe tegenvaller heeft. De huishoudentoeslag, waarin de huur-, zorg- en andere toeslagen vanaf volgend jaar gecombineerd had moeten worden, kan niet doorgaan wegens uitvoeringsproblemen. Daardoor loopt het kabinet volgend jaar een bezuiniging van 600 miljoen mis en in de jaren erna van 1,2 miljard.

Asscher gaat proberen het gat voor volgend jaar te dekken. Voor de jaren erna zint het kabinet op alternatieve plannen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt dat er geen sprake is van ,,een algemene tegenvaller'', omdat er een alternatief op tafel zal komen. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top