ACTUEEL

Hartpatiënten: vrije artsenkeuze is een recht

Vrije artsenkeuze is een recht waaraan niet getornd mag worden, stelt Hartpatiënten Nederland. De patiëntenvereniging reageert woedend op een publicatie van de Nederlandse Zorgautoriteit. Die pleit voor afschaffing van de vrije artsenkeuze.

 

De NZa is op de schoot gaan zitten van Zorgverzekeraars Nederland door te beweren dat een vrije artsenkeuze een effectieve zorginkoop belemmert. Dat stelt de patiëntenvereniging in een persverklaring. “Zorgverzekeraars Nederland en NZa willen kosten besparen door ons dit recht te ontnemen. En dat zonder te kijken naar het belang van de patiënt. Dat kan niet. Dat leidt tot een slechtere zorg voor de patiënt en een toename op de risico's voor nog meer ziektes en dus nog meer ziektekosten.”

Niet-gecontracteerde zorg

De patiëntenvereniging reageert naar aanleiding van deMonitor Zorginkoop’ die de NZa onlangs publiceerde. Hierin staat dat zorgverzekeraars “nog beter zorg kunnen inkopen als zij mogen kiezen om niets te vergoeden voor zorg geleverd door aanbieders waar geen contract mee is.” Nu moet de verzekeraar een vergoeding van tussen de 70 en 80 procent betalen van de kosten bij een andere arts. “Als het aan de NZa ligt bepaalt de zorgverzekeraar in de toekomst wie mijn arts of zorginstelling is”, laat de patiëntenvereniging weten.

Afschaffen vrije artsenkeuze

Hartpatiënten Nederland doet daarom een dringend beroep op de Tweede Kamer om nee te zeggen tegen pogingen de vrije artsenkeuze af te schaffen. “Een voorstel om de vrije artsenkeuze af te schaffen ligt namelijk al een tijd bij de Tweede Kamer. We vragen de Tweede Kamer daarom alert te zijn en het voorstel door de papiervernietiger te halen.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Straaten

15 april 2014

Ik wil zelf bepalen waar en door wie ik word behandeld. De keuze van de zorgverzekeraar is immers gebaseerd op de prijs en niet op kwaliteit. Bovendien kan dit leiden tot (behoorlijke) reiskosten die voor rekening patiënt zijn. Met een eigen bijdrage ben je dan wellicht goedkoper terwijl je dan kunt vertrouwen op de zorgverleners van eigen keuze.

rietveld

16 april 2014

Recht op vrije zorgkeuze is Europeesrechtelijk vastgelegd. Het is gek dat minister Schippers de uitwerking van dit recht in art. 13 van de Zorgverzekeringswet wil schrappen. Dit, op aandringen van particuliere financiele instellingen (i.e. zorgverzekeringen).
Oproep aan 2e Kamer is zeer terecht.
Stel dat de minister het recht op vrije schoolkeuze zou schrappen? Dan zou het hek van de dam zijn. De felle schoolstrijd begin vorige eeuw spreekt boekdelen.

Mechtild Rietveld (voorheen werkzaam bij de Opvoedpoli, nu werkloos als gevolg van de strapatsen van zorgverzekeraars en hun toezichthouders, zoals o.a. de NZa)

Top