Tech

App helpt dagelijkse activiteiten plannen

Meander Medisch Centrum heeft samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een app ontwikkeld voor mensen die door pijn- en/of vermoeidheidsklachten moeite hebben met het plannen van hun dagelijkse activiteiten.

Mensen die aan het revalideren zijn, kunnen met de Activiteitenweger hun energie beter verdelen over de dag en week.De Activiteitenweger is ontwikkeld door ergotherapeuten Greke Hulstein en Karin ten Hove. Greke Hulstein: “Veel revalidanten hebben door hun ziekte of aandoening moeite om vast te stellen hoeveel activiteiten zij kunnen doen op een dag. Met behulp van de Activiteitenweger krijgen zij controle over hun dagindeling. Uitgangspunt is hoe zwaar iemand zelf zijn dagelijkse activiteiten ervaart. Samen met een ergotherapeut gaat de patiënt aan de slag om zijn basisniveau te bepalen, activiteiten te wegen en de dag in delen.”

Meekijken op afstand

Met behulp van de app kunnen patiënten hun activiteiten plannen op hun smartphone of tablet. Dit biedt veel voordelen ten opzichte van het plannen met activiteitenkaarten, dag- of weekschema’s of een agenda. Karin ten Hove: “Door de app hebben patiënten hun planning altijd bij de hand. Ze kunnen hun ergotherapeut toestemming geven om mee te kijken op afstand. Op deze manier kan de begeleiding zo efficiënt mogelijk plaatsvinden. Patiënten krijgen een melding als zij te veel hooi op hun vork nemen.”

Begeleiding

De Activiteitenweger en app zijn uitsluitend te gebruiken onder begeleiding van een geschoolde ergotherapeut. Inmiddels zijn ruim zeshonderd ergotherapeuten in heel Nederland geschoold. Een overzicht is te vinden op www.activiteitenweger.nl.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Alders

21 april 2014

Mooi dat hiervoor een app is ontwikkeld, het kan een steuntje in de rug zijn. Ik stel daar tegenover dat mensen er veel aanhebben weer naar hun eigen lichaam te luisteren. Hoe voel je je? Je lichaam heb je ook altijd bij je.
Zoals gezegd, de app zou je kunnen leren of wat je voelt klopt, in die zin waardevol, maar het voelen moet je toch echt zelf doen en niet de regie daarvan buiten jezelf leggen.

Top