Tech

'Regie op informatie-uitwisseling in bestuurskamer’

Zorgbestuurders geven de regie op informatie-uitwisseling te veel uit handen. Ze zitten in een spagaat tussen hun medische staf en zorginstellingen in de omgeving die meer informatie willen uitwisselen en hun IT-afdelingen die nieuwe IT-projecten tegenhouden door gebrek aan tijd en budget.

Zorgbestuurders stellen beslissingen over informatie-uitwisseling onnodig uit met kwaliteitsverlies, inefficiëntie, veiligheidsrisico’s en geldverspilling tot gevolg. Dit stelt Robbert Ledeboer, CEO van Meddex.

Toereikend

Zorgbestuurders hebben volgens hem te lang achterover gezeten als het gaat om de informatie-uitwisseling. Ze gaan er ten onrechte van uit dat de informatie-uitwisseling die nu binnen het ziekenhuis plaatsvindt nog toereikend is. Ledeboer: “De tijd dat de (patiënt)informatie alleen binnen het eigen ziekenhuis van waarde is, is echt voorbij. De samenwerking tussen de medische staf van verschillende ziekenhuizen wordt steeds belangrijker en ook andere zorginstellingen in de omgeving willen informatie uit het ziekenhuis over de patiënt kunnen inzien. Wanneer het ziekenhuis dit niet faciliteert, bestaat de kans dat informatie-uitwisseling op zeer inefficiënte en onveilige wijze plaatsvindt.”

Halt

Volgens Ledeboer moeten zorgbestuurders zich realiseren dat informatie-uitwisseling niet alleen de IT-afdeling van ziekenhuizen aan gaat. Het is een onderwerp dat in de bestuurskamer hoort. “Roep de jarenlange discussies tussen de medische staf en de IT-afdeling een halt toe en organiseer samen met de medische staf en IT-afdeling veilige informatie-uitwisseling met de omgeving op grotere schaal.”

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top