ACTUEEL

'Luchtvaart moet ziekenhuizen inspireren'

Onnodige fouten in ziekenhuizen kunnen voorkomen worden door ziekenhuizen te laten werken als luchtvaart. Ziekenhuizen moeten een nieuwe, betere werkprocedure hanteren naar voorbeeld van de luchtvaart. Dat stelt chirurg-vlieger Marck Haerkens in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), meldt BN De Stem.

Scheve verhoudingen

In Nederlandse ziekenhuizen zouden jaarlijks twee keer zoveel mensen onnodig sterven dan in het verkeer. Haerkens, voorheen chirurg bij de Koninklijke Luchtmacht en het Carolus Ziekenhuis in Den Bosch, vindt het aantal sterfgevallen door menselijke fouten in ziekenhuizen opvallen. Juist omdat “in het algemeen de specialisten en verpleegkundigen individueel hoog gemotiveerd en goed opgeleid zijn.” Haerkens stelt dat er wereldwijd in de luchtvaart vijfhonderd mensen per jaar omkomen terwijl dit in Nederlandse ziekenhuizen bijna vier keer zo veel is.

Teamwork en standaardisatie

Volgens Haerkens blijven de veiligheidsmethodieken in de gezondheidszorg ver achter op de luchtvaart. Hij roept op tot het opnemen van interdisciplinair teamwork in medische opleidingen en ziekenhuizen moeten structureel streven naar standaardisatie. Verder moeten specialisten beter gezamenlijk voorbereiden en moet medische apparatuur één alarmtoon kennen in plaats van vele verschillende.

Briefings en debriefings

In het artikel in het NTvG schrijft Haerkens: "Iedere missie in de militaire luchtvaart wordt voorafgegaan door een uitgebreide briefing en besloten met een debriefing. Tijdens de debriefings wordt men niet alleen gewezen op de zaken die verbetering behoeven, men wordt tevens aangemoedigd om zelfgemaakte fouten aan te geven. Deze kwetsbare opstelling ten opzichte van de eigen prestaties gaat tegen de menselijke natuur in, zelfs tegen die van een medicus, en een dergelijke opstelling moet men aanleren."

Oogziekenhuis past offshore-technieken toe

Het Oogziekenhuis in Rotterdam kijkt al veiligheidstechnieken af bij de offshore olie- en gasindustrie. Het ziekenhuis gebruikt bijvoorbeeld verschillende kleuren mutsen voor operatiepersoneel en andere medewerkers. Het ziekenhuis heeft ook samenwerkingsverbanden met de luchtvaartindustrie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top