HRM

Schoonmakers staken ook in ziekenhuizen

Schoonmakers hebben hun stakingsacties woensdag uitgebreid naar verschillende ziekenhuizen in de Randstad. Volgens vakbond FNV Schoonmaak leggen bij het Erasmus MC, IJsselland Ziekenhuis, Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam, het UMC in Utrecht en het LUMC in Leiden in totaal zo'n 180 schoonmakers het werk neer.

De vakbond wil dat de ziekenhuizen, als belangrijke opdrachtgevers, de schoonmaakbedrijven onder druk te zetten om in te stemmen met betere arbeidsvoorwaarden. Ook bij andere bedrijven verspreid over het land wordt door schoonmakers actie gevoerd. In totaal staken er momenteel zo'n 500 man. De schoonmakers willen doorbetaald krijgen bij ziekte en een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur.

Patiëntgebonden ruimtes

“Wij zijn lange tijd terughoudend geweest om ook actie te voeren bij ziekenhuizen, maar omdat er bij de werkgevers niets verandert kunnen we nu niet anders meer”, zegt FNV-bestuurder Ron Meyer. Hij benadrukt dat patiëntgebonden ruimtes wel schoongehouden zullen worden. De stakingen focussen zich met name op algemene ruimtes en vertrekken waar de directie van de ziekenhuizen werkt.

Acties vakbond

Afgelopen weken zette FNV al diverse stakingsacties op touw, onder meer bij luchthaven Schiphol, de NS, het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB en bij overheidsgebouwen. Schoonmakers staakten telkens korte tijd en gingen dan weer even aan de slag, om vervolgens het werk weer neer te leggen. De vakbond wilde zo verhinderen dat er vervangende uitzendkrachten ingezet werden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top