ACTUEEL

'Groot tekort huisartsen door zorghervorming'

Als de hervormingen in de langdurige zorg doorgaan, ontstaat er een tekort aan huisartsen. Daarvoor waarschuwt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in de Telegraaf.

Op korte termijn dreigt al een gebrek aan 2000 artsen in de eerste lijn, stelt de LHV. Dat is 20 procent van het totaal. Elke huisarts krijgt er door de hervormingen een grote groep patiënten met extra zorgvraag bij. Dit zijn mensen die nu nog hulp in een instelling krijgen. Dit becijferde LHV-voorzitter Steven van Eijck onlangs tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de hervormingen in de langdurige zorg.

Ook in de thuiszorg dreigen tekorten. Zo verwacht Jos de Blok van thuiszorgorganisatie Buurtzorg een tekort van zeker 5000 wijkverplegers.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

henksen

16 april 2014

Ja en dan nu zeker allemaal extra huisartsen opleiden die over tien jaar geen werk kunnen vinden. Ik weet nog van die paniekberichten over het grote tekort aan leerkrachten; het is eerder een overschot.

Catherine

16 april 2014

Ik zou zeggen, leidt mij maar op tot physician assistant!

Peter Koopman

17 april 2014

De politiek geplande zorghervorming heeft nu voldoende steun om tot besluiten te komen. Resteert de tijdslijn van invoering. De LHV wijst op dit laatste naar mijn mening. Vraag is of er meer van hetzelfde ( huisartsen ) tekort is of dat er ook enig effekt verwacht mag worden van taakverschuiving naar gezondheidszorgpsychologen, (bachelor)verpleegkundigen en praktijkondersteuners soma en ggz. Op de korte termijn kan ook helpen als de deeltijdhuisartsen iets meer uren willen maken. Later zal de uitstroom van betreffende opleidingen zich buigen naar de nieuwe werkelijkheid na de zorghervorming. Een signaal inzake noodzakelijk flankerend beleid is zinvol, maar dan in de breedte van het probleem. Ik weet dat in kringen van de verpleegkundige beroepsvereniging en het betreffend bachelor beroepsonderwijs hierop al ingespeeld wordt. Ook daar is aan de orde dat deze veranderingen voldoende tijd voor aanpassing vergen. Samen de schouders eronder, dat helpt!

De Bekker

17 april 2014

Wat een uitstekende reactie van #3 Peter Koopman.

Heb geen glazen bol, maar ik vermoed dat we in 2016 echt geen 2.000 huisartsen tekort komen. Ja, het gezondheidscentrum of de huisartspraktijk krijgt er extra patiënten en zorgvragen bij. Daar staan ook extra inkomsten tegenover die uitstekend te gebruiken zijn voor de inzet van bv een specialist ouderengeneeskunde, een poli-spreekuur, een physician assistent etc.

Top