ACTUEEL

'Apotheker mag euthanasiemiddel niet weigeren'

Apothekers zouden geen euthanasiemiddelen mogen weigeren aan artsen. Alleen een arts is verantwoordelijk voor de uitvoering van euthanasie. Dat heeft directeur Petra de Jong van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) woensdag gezegd.

De Jong reageert hiermee op een onderzoek van het NCRV-televisieprogramma Altijd Wat, waaruit blijkt dat sommige apothekers euthanasiemiddelen niet willen meegeven aan de arts, bijvoorbeeld omdat euthanasie niet strookt met hun geloofsovertuiging of omdat ze het niet eens zijn met de beslissing van de arts om euthanasie uit te voeren. De NVVE vindt dat apothekers niet een eigen afweging mogen maken bij het leveren van zogeheten euthanatica.

Rol

"Apothekers mogen niet op de stoel van de dokter gaan zitten", zegt de NVVE-directeur. Volgens De Jong is in de euthanasiewet geen rol weggelegd voor de apotheker als het gaat om het euthanasieproces, en als het aan haar ligt blijft dat zo.

"Het is niet aan een apotheker om na de uitvoerige voorbereiding van een euthanasie of hulp bij zelfdoding door de arts, in overleg met de patiënt en een tweede arts, te twijfelen aan de zorgvuldigheid van die voorbereiding en te beslissen de gevraagde euthanatica niet te leveren", aldus De Jong.

Uitzondering

Apothekersorganisatie KNMP benadrukte woensdag in een reactie dat apothekers die euthanatica niet willen leveren een uitzondering vormen. In de meeste euthanasiegevallen werken huisarts en apotheker juist zorgvuldig samen, zegt de KNMP.

Wel vindt de apothekersorganisatie het belangrijk dat de arts de apotheker in een vroeg stadium bij het euthanasieproces betrekt ,,en niet pas op het laatst''. De KNMP verwijst hierbij naar een uitspraak van apotheker Wilma Göttgens in de uitzending van Altijd Wat: "Apothekers moeten kunnen vertrouwen op het oordeel van de arts, maar blind vertrouwen is te veel gevraagd".

Tweede Kamerlid Khadija Arib heeft woensdag minister Edith Schippers van Volksgezondheid om helderheid gevraagd over de 'weigerapothekers'.

Altijd Wat wordt woensdag uitgezonden op Nederland 2.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

16 april 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 16-04-2014 13:21.

Anoniem

16 april 2014

De dokter haalt de trekker over, en de apotheker wordt geacht het doorgeladen pistool te verstrekken.

Wanneer aldus het leven zou worden beeindigd: ik vraag mij af hoeveel apothekers er dan zouden meewerken.

Laat uw opinie en uw rechten nooit inbreuk laten maken op de vrijheden van anderen. Stigmatiserende woorden als "weigerambtenaar of weigerapotheker" getuigen van een doordrammen van de eigen opinie ten koste van anderen die er, wel overwogen en met goede argumenten, een andere mening op nahouden. Bekrompen geesten lijken in Nederland steeds meer de overhand te krijgen.

joze

17 april 2014

De apotheker behoort gewoon zijn werk te doen. Als er om een ander medicijn gevraagd wordt dan levert hij dat toch ook? De arts kent de patiënt / cliënt en zijn dossier en de wens. Dit moet redelijkerwijs toegestaan worden dan is er ook niet zoveel narigheid van zelfdoding als het leven uitzicht loos is waar ze soms anderen bij betrekken. Of dat iemand een trauma overhoudt van het vinden van die persoon.
Je mag toch nog wel om je eigen leven beslissen????

Top