ACTUEEL

Zorgoverleg duurt tot in de avond

Het zorgoverleg tussen kabinet, coalitie en de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gaat ook woensdagmiddag en woensdagavond nog verder. Overleg tussen de zorgspecialisten in de vijf partijen met staatssecretaris Martin van Rijn woensdagochtend leverde nog geen overeenstemming op.

Dat gesprek over kwetsbare groepen in de langdurige zorg wordt woensdag om 15.30 uur hervat op het ministerie van Volksgezondheid. Woensdagavond komen dan de zorgwoordvoerders op datzelfde departement bijeen om met minister Edith Schippers te praten.

Heikel punt

In dat overleg ligt waarschijnlijk het meest heikele punt. Schippers en de VVD willen zich nu verzekerd weten van de steun van ChristenUnie en SGP in de strijd tegen verspilling in de zorg. De liberalen willen dat zorgverzekeraars niet langer verplicht zijn om 80 procent van de kosten van bijvoorbeeld een afkickprogramma op de Antillen of in Zuid-Afrika te vergoeden.

Nu moeten ze dat nog wel en de liberalen willen daar zo snel mogelijk helemaal vanaf, zoals ook is afgesproken in het regeerakkoord. Maar ChristenUnie en SGP zijn op dit punt nog niet overtuigd. Hun steun is wel nodig om de plannen van Schippers uiteindelijk door de Eerste Kamer te kunnen loodsen, waar de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft.

Cowboys

Het voorstel van Schippers moet de 'cowboys' uit de markt weren en de zorgverzekeraars de mogelijkheden geven om goedkoper goede zorg in te kopen. Dat betekent ook dat zorgverzekeraars dan niet alle zorg in alle ziekenhuizen zullen vergoeden, tenzij iemand kiest voor een uitgebreide verzekering, met een hogere premie.

De tijd voor een nieuw zorgakkoord begint echter wel enigszins te dringen. De hervormingen in de langdurige zorg (het pakket van Van Rijn) staan nu nog voor volgende week op de Tweede Kameragenda.

Overheveling

Per 1 januari 2015 wil het kabinet veel zorgtaken overdragen aan de gemeenten. Voor een verzachting van de bezuinigingen op de zorg en een soepele overdracht van taken aan de gemeenten willen de vijf partijen volgend jaar 360 miljoen euro extra beschikbaar stellen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top