HRM

Ziekenhuizen: geen hinder schoonmaakstaking

Ziekenhuizen hebben nauwelijks hinder ondervonden van de ziekenhuisschoonmakers die woensdag staakten voor een betere cao. Verpleegafdelingen en andere ruimtes die met de patiƫntenzorg te maken hebben, zijn gewoon schoongehouden, zo blijkt uit een belronde van het ANP.

“Alleen enkele gangen en kantoorruimten werden iets minder schoongemaakt'', zegt een woordvoerder van het LUMC in Leiden. Hij wijst erop dat de ziekenhuizen, als opdrachtgevers, ook geen partij zijn in het arbeidsconflict tussen de schoonmakers en hun werkgevers.

Betere arbeidsvoorwaarden

Volgens vakbond FNV Schoonmaak legden in totaal zo'n 180 schoonmakers het werk neer bij het Erasmus MC, het IJsselland Ziekenhuis en het Sint Franciscus Gasthuis in de regio Rotterdam, het UMC in Utrecht en het LUMC in Leiden. De vakbond wil dat de ziekenhuizen de schoonmaakbedrijven onder druk te zetten om in te stemmen met betere arbeidsvoorwaarden. De schoonmakers willen doorbetaald krijgen bij ziekte en een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur.

Terughoudend

“Wij zijn lange tijd terughoudend geweest om ook actie te voeren bij ziekenhuizen, maar omdat er bij de werkgevers niets verandert kunnen we nu niet anders meer'', zei FNV-bestuurder Ron Meyer woensdagmorgen. Volgens hem beperken de stakingen in de ziekenhuizen zich wel tot de algemene ruimtes en vertrekken waar de directie werkt.

Uitzendkrachten

De cao-onderhandelingen met werkgeversorganisatie OSB liggen inmiddels al maanden stil. OSB vindt de eisen van FNV onrealistisch en wil dat de bond terugkeert naar de onderhandelingstafel. Een woordvoerster sluit niet uit dat opdrachtgevers onder bepaalde voorwaarden uitzendkrachten inzetten om de stakingen op te vangen; iets waar FNV al enige tijd over klaagt. De schoonmaakbedrijven zelf mogen dat niet.

Ook bij andere bedrijven verspreid over het land wordt door schoonmakers actie gevoerd. In totaal staakten er woensdag zo'n 500 man. Afgelopen weken vonden er al stakingen plaats bij onder meer luchthaven Schiphol, de NS, het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB en bij overheidsgebouwen.

Nederland telt in totaal zo’n 150.000 schoonmakers. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top