ACTUEEL

Helft Brabantse ouderen eenzaam

Van alle 65-plussers in Brabant is bijna de helft eenzaam, zo blijkt uit de Ouderenmonitor van de GGD. In Roosendaal, Waalwijk en Eindhoven is de eenzaamheid het grootst. In Roosendaal is de eenzaamheid het grootst: 52 procent leeft daar in een sociaal isolement.

De grotere eenzaamheid heeft meerdere oorzaken. Mensen worden steeds ouder waardoor ze steeds meer naasten verliezen. Daarnaast hebben de familieleden het vaak druk en gaan ze minder langs bij opa en oma. Ook denken ouderen vaak dat ze anderen tot last zijn en houden zich daarom stil.
 

Maatschappelijke oorzaak

Daarnaast heeft het ook nog een maatschappelijke oorzaak, aldus Queen Jasper-Couzijn, coördinator bij het Humanitas-maatjesproject in Roosendaal, bij Omroep Brabant. "De maatschappij is zo individualistisch ingesteld. Heb je geen familie, vrienden en bekenden? Dan val je direct buiten de boot."
 

Projecten

Toch zijn de eenzaamheidscijfers hoger dan verwacht, onder meer omdat er toch veel projecten georganiseerd worden juist om het sociale isolement van ouderen te doorbreken. Ook in Brabant, aldus Jasper-Couzijn. “Er zijn hier veel projecten en initiatieven. Blijkbaar zijn er toch nog mensen die wij niet zien of die onze hulp niet weten te vinden."

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top