ACTUEEL

'Geef patiënt regie over medische gegevens'

Patiënten moeten de regie krijgen over hun eigen medische gegevens. Zo zouden zij zelf moeten beslissen welke hulpverleners op welk moment hun patiëntendossier kunnen inzien.

Op initiatief van de Stichting Bescherming Burgerrechten en Stichting Privacy First is een internetcampagne gestart voor medische privacy. Op de website www.specifieketoestemming.nl kunnen mensen een brief downloaden om aan bijvoorbeeld de huisarts of apotheker te sturen, waarin ze aangeven in welke mate medische gegevens mogen worden gedeeld.

Niet tegen

"Wij zijn niet tegen het delen van medische gegevens’’, aldus een woordvoerder van de Stichting Privacy First. "Maar nu geeft een patiënt eigenlijk carte blanche want hij of zij heeft er geen enkel benul van dat misschien wel duizend zorgverleners hun gegevens kunnen bekijken.’’ (bron: ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Manager alg. zaken ( kliniek met hoge omzet!)

22 april 2014

Zeer goed initiatief. Ik heb me al zo vaak geërgerd aan al die mensen die zomaar in je privé zitten te snuffelen.
Ik vind ook dat artsen en andere hulpverleners zouden moeten gaan betalen om onze privé gegevens in te zien. Tot nu toe mocht je blij zijn als patiënt dat je bij de gratie van de medici mocht inzien wat over jou is geschreven. Dat moet dus maar eens gauw omgedraaid worden. Ik heb wel eens een dokter omgekocht die mij mijn gegevens niet wide laten zien!
Ik stel ook voor dat er eens een overheidscomissie komt die zulke dingen misschien met terugwerkende kracht wil gaan heffen? Laten we eens vriendelijk zijn naar de patiënt toe en het goede voorbeeld geven waar wij de schakel zijn tussen patiënten en artsen!

Anoniem

22 april 2014

Heeft iedereen hiermee ook de juiste informatie ? De website van stichting privacy first laat 1 kant zien... geen inzage zonder toestemming ! Werkzaam in de spoedeisende geneeskunde is het (soms) van levensbelang te weten welke medicatie iemand gebruikt, maar wat als u niet in staat bent deze toestemming te verlenen en een apotheker weigert informatie te verstrekken over antistollinggebruik, omdat u dit heft aangegeven zonder alle consequenties vooraf te kennen ? m.a.w. prima om patient controle te geven over wat er met zijn gegevens gebeurt. Maar zorg ervoor dat patienten en weloverwogen keuze kunnen maken, en 2 kanten van een verhaal kennen.

Top